Dve leti brez druženja sta naredili kar nekaj škode. Ali še vedno doživljate "družabnega mačka"?

Dve leti brez druženja sta naredili kar nekaj škode. Ali še vedno doživljate "družabnega mačka"? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 6. 2022

Vas še zmeraj preganjajo posledice iz epidemije? Ja, tudi na družabnem področju lahko to občutimo ...

Dobro poznate tisti občutek. S prijatelji ste dogovorjeni za večerno druženje ali kosilo. Spet boste lahko izbrali, kaj obleči, se uredili in končno nasmejali do solz v družbi vaših najbližjih. Vse poteka kot mora in vi se zelo zabavate ter po koncu utrujeni ležete v posteljo. 

Zjutraj pa ... Se počutite popolnoma izčrpano. Mentalno, fizično in čustveno. Saj ste dovolj spali, zakaj potem ta občutek? In bili ste obkroženi z ljudmi, ki vam pomenijo ogromno. Čutite, da bi se najraje skrivali za štirimi stenami in gledali filme nekaj dni - v samoti. 

Pomirite se. Niste edini, ki še vedno občuti "družabnega mačka" po epidemiji. 

Zaradi nenehnega prilagajanja in omejevanja stikov nismo več v tako dobri kondiciji za druženje, kot smo bili prej. To ste opazili tudi pri vsakodnevnih obveznostih, ki so vas popolnoma izmučile, ko ste se vrnili nazaj v stare tirnice, prej pa s tem niste imeli težav. 

Že eno ali dve druženji v tednu vas lahko popolnoma izčrpata, ali pa že misel na to, da bi petkov večer preživeli v klubu, sobotnega pa na večerji v restavraciji. 

Tu je še nekaj znakov "družabnega mačka" na katere bodite pozorni: 
  • Utrujenost in pomanjkanje energije

Po  druženju se počutite popolnoma izčrpano. Ne morete početi nič drugega, kot v samoti brati knjigo ali gledati televizijo. Ali prosite preveč? Ne, sploh ne. 

  • Razdražljivost

Čisto vsaka stvar vam gre na živce, pa naj bo še tako majhna. Moti vas, kar je danes oblekla sodelavka, mimoidoči vas čudno gleda, šef zahteva preveč, otroci so neobičajno poredni ... Ali pa vas morda daje družaben maček?

  • Težko se osredotočite in odločite

Bi za kosilo raje jedli to ali ono? Bi se za vikend odpravili na izlet ali poležavat na bazen? Boste na piknik oblekli zeleno ali modro majico? Že najmanjše odločitve vam lahko predstavljajo velik napor, saj so možgani izmučeni. Ko pride do večje odločitve, pa nenehno premlevate ene in iste informacije, dokler ne obupate, ker je enostavno pretežko. 

  • Slabše fizično počutje

Družaben maček lahko vpliva tudi na vaše fizično počutje. Pojavi se lahko glavobol, nekaj podobnega izgorelosti ali le čutite, da niste tako veseli kot običajno. Kot bi vas lovil nekakšen prehlad. 

  • Radi bi bili sami

Tudi če prej niste imeli potrebe, da bi uživali v svoji družbi, zdaj to čutite precej pogosto. Želite si solo filmskega večera, večerje za enega, teka brez prijatelja za vadbo ... Hrepenite po samoti. 

Preverite tudi Bi morali jesti pred ali po vadbi? ali pa Najboljši starševski nasvet sem prejela od šepetalke psom