"Slišala sem, da je moj partner varal svojo bivšo - ali naj mu vseeno zaupam?"

"Slišala sem, da je moj partner varal svojo bivšo - ali naj mu vseeno zaupam?" (foto: profimedia) profimedia
9. 3. 2023

Bi zaupali nekomu, ki je v preteklosti že prevaral svojega partnerja? 

Zaupanje je pomemben temelj razmerja, brez katerega partnerja ne moreta graditi odnosa. Dolgo ga gradimo in hitro lahko izgubimo. Že po enem dejanju nas lahko sodijo, četudi nimamo namena ponoviti napake. 

Ravno z zaupanjem ima težave ženska v spodnjem zapisu, saj koleba v tem, ali ji bo partner ostal zvest ali ne. V dilemo jo je spravila informacija, da je nekoč prevaral svojo bivšo. Se bo to ponovilo? Kako bi ji svetovali? 

TEŽAVA

"Nekaj časa nazaj sem se razšla s svojim fantom in bila pripravljena, da zaživim samsko življenje. Postal je zelo zahteven in hotel, da mu posvetim 100 % svojega časa in energije. 

Že nekaj tednov v mojem novem samskem življenju sem spoznala nekega moškega. Družiti sva se začela preko prijateljev, potem sva odšla na zmenke in še vedno se dobivava. 

Z njim sem popolnoma sproščena in veselila sem se najine skupne prihodnosti, vse dokler mi prijatelj ni povedal, da je prevaral svojo bivšo. To me je povsem vznemirilo. 

Previdno sem ga povprašala o tem in rekel je, da se ni zgodilo nič fizičnega. Šlo naj bi za to, da se je zbližal z neko kolegico v času, ko se je njegovo razmerje končevalo. Bila mu je všeč vsa nova pozornost, ki jo je dobil od nje. 

Pravi, da je zaupanja vreden, ampak ne vem, kaj naj si mislim."

ODGOVOR

Odgovarja klinična psihologinja dr. Angharad Rudkin:

"V osebi vidimo tisto, kar želimo videti in kar hočemo zase. Ustvarimo ogledalo, ki nazaj odseva osebo, kakršna želimo biti. On pravi, da je vreden zaupanja. Je tvoj prijatelj, ki ti je povedal to o njem, vreden zaupanja?

Morda je prijatelj ujel kakšno napačno informacijo, ali pa ima skrivne načrte. Lahko gre tudi za ljubosumje ali željo po ustvarjanju drame. Večina prijateljev bi zelo razmislila, preden bi delila takšno informacijo, zato se spomni, kako se je ob tem počutil: je bil vznemirjen in celo vesel, da ti je to povedal?

Očitno je, da ti veliko pomeni in da je tudi zanj razmerje pomembno. Še od prej si verjetno čustveno nestabilna, tudi če si pričakovala konec. Kljub temu je zaključek razmerja pretresljiv. 

Situacijo glede nezvestobe si dobro obvladala in čeprav se zdi, da je bil odkrit, ti nekaj še vedno ne da miru. 

Zaupanje je zate očitno težava. 

Potrebuješ še nekaj časa za predelavo prejšnjega razmerja. Morda projiciraš pričakovanja in izdajo v novo zvezo ter pričakuješ, da te slej ko prej čaka razočaranje. Ko boš razrešila čustvene težave iz preteklosti, bo to omogočilo, da v novi zvezi skupaj zgradita temelje zaupanja."

Prisluhnite novi epizodi aktivni podkasta! 🎧

Mag. inž. prehrane  Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: