Katerih živil ne smemo pogrevati naslednji dan? Pojasnjuje strokovnjak

Katerih živil ne smemo pogrevati naslednji dan? Pojasnjuje strokovnjak (foto: Profimedia) Profimedia
9. 3. 2023

Ste že slišali, da nekaterih živil ni priporočljivo uživati oziroma pogrevati naslednji dan? Strokovnjak pojasnjuje vse, kar morate vedeti!

V novi epizodi Aktivni podkasta je naš gost Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane. Med drugim nam je Jernej zaupal tudi najpogostejše mite o prehrani in hujšanju.

Jerneja smo povprašali tudi o živilih, ki jih ne smemo pripravljati naslednji dan. Morda ste tudi vi že slišali, da denimo krompirja ali gob ne smemo uživati naslednji dan. Je temu res tako?

"Vsa živila so lahko nevarna naslednji dan, če nismo previdni pri njihovi pripravi in pa potem kasnejši toplotni obdelavi," pojasnjuje Jernej.

"Glavni razlog je mikrobiološka nevarnost. Razne bakterije, virusi in podobno se lahko nahajajo v hrani in če pri toplotni obdelavi nismo previdni, jim lahko ponudimo dobre pogoje za rast in razmnoževanje, kar nam prinese številne neugodne posledice.

Je pa res, da prav za nobeno živilo samo po sebi ne velja, da ga ne smemo pogrevati, ko smo ga enkrat skuhali. Če torej krompir shranimo v hladilniku in ga naslednji dan pogrejemo, ni nobenih težav. Če ga ne pogrejemo, je tveganje sicer malenkost večje, vendar to še ne pomeni, da se bomo zastrupili vsakič, ko jemo hladen krompir."

Ob tem pa je Jernej poudaril, da je edino, kar bi odsvetoval, večkratno pogrevanje.

V pogovoru nam je pojasnil tudi, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Celotno epizodo si oglejte tukaj: