Sovražniki zdravega spolnega življenja

Sovražniki zdravega spolnega življenja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 7. 2015

Prvi sovražnik zdravega spolnega življenja v dolgoročni zvezi je dolgčas.

V tipični zvezi kemija, na žalost, izgine - partnerja sta si blizu, vendar se ljubita vedno redkeje. Pomembnejše postanejo stvari, kot so skupni projekti in cilji, kariera, otroci in hišna opravila.

Čas za seks pogosto zdrsne na dno seznama. Zanj si vzamemo le deset, petnajst minut ob koncu dneva, ko je večerja skuhana, posoda oprana, otroci v posteljah. Nič čudnega ni, da se v takšnih okoliščinah seks za mnoge pretvori v rutino. Po določenem času pa se pojavi še dolgčas, eden največjih sovražnikov zdravega spolnega življenja.

Da bi to enoličnost razbili, nekateri pari posežejo po različnih spodbudah: kostumih, igračkah, igranju vlog. A na koncu tudi to postane rutina.

Osredotočeni na cilj

Tako kot v naših poslovnih karierah, pri vzgoji otrok in pri mnogih drugih vidikih življenja, smo tudi pri seksu osredotočeni na cilj.

Med ljubljenjem pogosto nismo tukaj in zdaj, temveč naš um vozi po več tirnicah hkrati. Razmišljamo o doseganju orgazma, o tem, kaj bomo še naredili, da bomo zadovoljili partnerja, pa tudi o tem, kaj bomo jedli, o jutrišnji predstavitvi v službi …

Pri tem smo prepričani, da je treba za dober seks vložiti veliko telesnega napora in da bo končni cilj – orgazem – boljši, če bomo v sam akt vložili več truda. Ko pa enkrat dosežemo vrhunec, kar se pogosto zgodi prehitro, se počutimo prazni, utrujeni, kot da bi izgubili del svoje vitalne življenjske energije.

Ljubljenje kot meditacija

V tem začaranem krogu konvencionalnega seksa je bila dolgo ujeta tudi Diana Richardson, avtorica knjige The Heart of Tantric Sex (Srce tantričnega seksa). Potem ko je leta 1979 postala učenka indijskega duhovnega učitelja in mistika Osha, je Richardsonova začela odkrivati duhovno dimenzijo seksa: tantra seks oziroma ljubljenje kot meditacijo.

"Odkrila sem, da je izkušnja tantre – izkušnja sproščanja skozi seks, namesto ustvarjanja pritiska v seksu – tisto, kar sem intuitivno iskala vse življenje. Bilo je, kot bi našla komplet ključev, ki odpirajo ena vrata za drugimi," Richadsonova piše v svoji knjigi.

Če dobro premislimo, je seks zaradi intenzivnega telesnega zadovoljstva, ki nam ga prinaša, res idealen način meditacije.

Zadovoljstvo, ki ga čutimo med ljubljenjem, popolnoma zaposli vse naše čute in nas prisili, da se v vsakem trenutku zavedamo tistega, kar se dogaja z našim telesom. In prav ta zavest seksualno izkušnjo pretvarja v ljubezen.

Med takšnim ljubljenjem spolna sla med partnerjema ne usiha, kot se to pogosto dogaja v konvencionalnih razmerjih, temveč raste, medtem ko spolni akt postaja vedno bolj intimen.

"Ko je spolno življenje para izpolnjeno, so možnosti za dosego življenja, polnega ljubezni in radosti, veliko večje. Ustvari se namreč prostor za intimnost, iskrenost in partnerstvo, polno bližine."

Več v članku: Skrivnost tantre je sproščanje