Nenavadno: To se je zgodilo s 40-letnico, ki več kot leto dni ni imela spolnih odnosov

22. 3. 2024
Deli
Ob daljši odsotnosti spolnosti je spolni odnos lahko nekoliko neprijeten. (foto: Profimedia)
Profimedia

Med pogostimi razlogi za razhod marsikaterega para je neizpolnjujoče spolno življenje. 

Podobno se je pripetilo tudi 40. letnici, ki je na Twitterju razkrila tudi svojo težavo. Tri leta po ločitvi je namreč pričela novo razmerje in ugotovila, da je po tem, ko v zakonu ni bila spolno aktivna celo leto, intimnost v novem razmerju nekoliko težja kot je pričakovala.  

Več letna spolna abstinenca

»Po ločitvi, kjer sem bila eno leto brez seksa in dveh letih samskega življenja, sem sedaj v novi zvezi, kjer sem ugotovila, da se moram pred spolnim odnosom najprej raztegniti, da se ogrejem, sicer me bo bolelo naslednji dan,« je zapisala.

Na njeno izpoved so se odzvali številni ljudje. Nekateri izmed njih so se pošalili, da gre pravzaprav za predigro, drugi pa so razumeli njeno težavo. »Vsekakor se nekaj podobnega trenutno dogaja v mojem življenju. Čutim tvojo bolečino«, »Normalno, dolgo nisi bila spolno aktivna« in »Najbolje, da greš na trening in bo spet v redu«, so se glasili nekateri izmed komentarjev iz ženskih perspektiv, poroča Mondo.  

Ne spreglejte:

Kakšne posledice ima sicer lahko spolna neaktivnost?

Ob daljši odsotnosti spolnosti je spolni odnos lahko nekoliko neprijeten

Ginekologinja, dr. Seemo Sharma pravi, da je po dolgotrajni prekinitvi spolnih odnosov lahko povratek v spolno aktivnost za nekatere ženske nekoliko boleč. To se zgodi, še zlasti, če so imele dolg premor, saj na področju intimnih delov ni bilo zadostne prekrvavitve, posledica pa je lahko suhost nožnice. Prav tako so lahko orgazmi nekoliko kasnejši.  

Odsotnost spolnosti lahko oslabi imunski sistem  

Na imunski sistem vpliva vrsto dejavnikov, med katerimi sta tudi prehrana in zdrav način življenja, toda vsekakor pa ne gre zanemariti tudi učinka rednih spolnih odnosov.

Sodeč po raziskavi Univerze Wilkes-Barre v Pennsylvaniji so imeli ljudje, ki so se spolnim odnosom predali enkrat ali dvakrat na teden, 30-odstotno povečanje imunoglobulina A (beljakovine, ki pomaga pri obrambi pred virusi), v primerjavi s tistimi, ki skoraj niso imeli spolnih odnosov ali jih niso imeli.

Posledice se lahko kažejo tudi na pogostejši razdražljivosti 

Med simptomi odsotnosti spolnosti se lahko pokažejo tudi nihanje razpoloženja, hitrejša razdražljivost in težave s samozavestjo. Prav tako se lahko povečajo tudi tveganja za stres in depresijo, saj so možgani zaradi spolne neaktivnosti prikrajšani za endorfine in serotonine – hormone sreče, ki se sproščajo med spolnimi odnosi.   

Ob tem velja še omeniti, da četudi imajo redni spolni odnosi številne koristne vplive na zdravje in dobro počutje, ne pozabite v prvi vrsti poslušati sebe in svojih spolnih potreb.     

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ