Ste vedeli, da se vsaka četrta nosečnost konča s splavom?

Ste vedeli, da se vsaka četrta nosečnost konča s splavom? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2022

Spontani splavi so v začetku nosečnosti precej pogosti, a se o tem redko govori. Pred kratkim je o svoji izkušnji spregovorila znana osebna trenerka.

"Od solz sreče, pa do solz žalosti," se začne zapis Patricie Pangeršič, ene najbolj znanih osebnih trenerk pri nas. S partnerjem sta se nedavno nazaj razveselila dveh črtic na testu nosečnosti, nato pa je v 7. tednu sledil šok.

"'Žal ni več utripa.' ŠOK. Poslušam ginekologa, ampak ga ne slišim. Kot da lebdim. Ne to se ne more dogajat. Zakaj? Kako? Včeraj je še bil utrip, danes pa ga kar ni več? 1001 vprašanje, ki je in bo ostalo neodgovorjeno." Kasneje pa je od ginekologa izvedela, da spontani splav sploh ni tako redka stvar. 

"Besede ginekologa: 'Vsaka peta nosečnost se konča s splavom. Če bi upoštevali vse še neodkrite nosečnosti, pa bi bil pravilen podatek, da se tako konča vsaka četrta nosečnost.' ŠOK. Je to res tako pogosto?" Podatek je najbrž presenetil marsikoga. Pari, ki se soočajo s spontanimi splavi, to pogosto počnejo v tišini, zato niti ne vemo, koliko takšnih primerov je okoli nas. Ravno zato se je Patricia odločila o svoji izkušnji spregovoriti. Prejela je ogromno sporočil žensk, ki so doživele enako, kar je samo še en dokaz več, da so spontani splavi res izjemno pogosti.

Spontani splav je najpogostejši vzrok za izgubo dojenčka med nosečnostjo. Največ se jih pojavi v prvem tromesečju. Delno je spontani splav povezan s starostjo in zdravstvenim stanjem staršem, a stroka opozarja, da se lahko zgodi vsakomur. Ob tem starši seveda doživljajo vse možne občutke: od žalosti in razočaranja, do sramu in jeze nase. Spontani splav je lahko povod za duševne stitske, celo za depresijo. Zato je še toliko bolj pomembno, da o temi govorimo.

Splavu v začetku nosečnosti navadno ne posvečamo veliko pozornosti. A vsi, ki so doživeli izkušnjo opozarjajo, da je izguba otroka vedno težka. Tudi, če gre za nekaj tednov dolgo nosečnost. Patricia ženskam s podobno zgodbo sporoča, naj si ob taki novici vzamejo čas in predelajo vse svoje občutke. "En velik objem pošiljam vsem, ki ste mogoče trenutno v popolnoma enaki situaciji ali kdaj boste. Dajte si čas, jokajte, pogovarjajte se z ljudmi, ki jih imate najraje. Ter si zapomnite, da bo vse ok. Za konec pa še stavek, ki je prejšnji teden najbolj pomagal nama: ‘’Vse se zgodi z razlogom.’’ Očitno nama sedaj še ni bilo namenjeno. Enkrat pa bo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patricia Pangersic (@patricia_pangersic)

Vir: who.int