Svetovalnica: Sebične novopečene matere

Svetovalnica: Sebične novopečene matere (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Tokratna tema bo verjetno za marsikatero mamo, gospo in damo neprijetna.

Žal resničnih zgodb poznam toliko, da se mi zdi, da je včasih realnost bolj nora in nenavadna kot sama izmišljena fikcija. Žal moram danes razmišljati o tabuizirani temi, pa vendar se je bom vseeno upala lotiti. Ker menim, da je treba tudi o takšnih odnosih na glas govoriti.

Kot veste, nam damam začne biti biološka ura nekako po 30. letu, in če smo samske, začnemo pospešeno iskati partnerja, s katerim bi oblikovale družino. Posplošujem za namere mojega razmišljanja, saj to ni pravilo in ni vedno točno tako.

Skratka, ženska dobi partnerja, ki se vanjo zaljubi in je v oblakih. Ona pravzaprav niti ni tako zelo zaljubljena, lahko bi rekli, da je bolj preračunljiva in ima pred očmi cilj: da dobi otroka. Moški si jo želi, iskreno verjame v njuno ljubezen in se veseli načrtovane družinice, če bo zanosila. In res njegova partnerica zanosi in že po polovici nosečnosti, ko je bilo razvidno, da bo z otrokom vse v redu in da nosečnost lepo napreduje, ga poprej ljubeča ženska postavi mrtvo hladno pred vrata, rekoč, da nima več čustev do njega in da hoče, da odide. Njemu ni nič jasno. Kako se lahko njegova ljubljena partnerica tako spremeni čez noč? Sprva je te divje spremembe naklonjenosti iz oblakov v pekel pripisoval njenim hormonom in je ni resno jemal. Tolažil in objemal jo je češ, da bodo ti živčni 'popadki' minili in da bosta srečna starša. Žal se je zmotil. Ona je bila na resnem pohodu, da se otrese očeta še nerojenega otroka in ga grdo vrže iz sicer njenega stanovanja.

Otrok je zdaj star leto dni in mati ne dovoli očetu, da bi imel stike z lastnim otrokom. Oče si je najel stanovanjce blizu nje in sina, da bi bil blizu in da ne bi na centru za socialno delo rekli, da nima ustreznih pogojev za malčka. A ona se ne da. Vztraja, da za otroka ni primeren oče, da otrok potrebuje njo in da on kot oče naj kar pozabi, da ima sina! To mu je rekla kar direktno. Da je sin njen in da ga ne bo delila z nikomer.

Oče zdaj hodi od Poncija do Pilata, išče ustrezno psihološko pomoč, saj je z živci na koncu, denar daje odvetnikom, da ga na sodišču zastopajo v upanju, da bo kakšna uradna oseba vseeno imela posluh za očetovsko ljubezen in odobrila stike otroka z očetom, ki je sicer urejen in dobro stoječ gospod.

Pa ob tej resnični zgodbi razmišljam, kako je možno, da odrasla in izobražena ženska takole nizkotno obračunava z dajalcem sperme za njenega otroka, saj je očitno zgolj ta namen imela v mislih, in se ne zaveda posledic njene izjemno sebične odločitve. Otrok namreč potrebuje oba starša, seveda ob predpostavki, da sta približno skrbna, ljubeča, pozorna in da imata kolikor toliko usklajen starševski pristop do otroka. Ko mati onemogoča stike in čustveno povezavo otroka z očetom, in to še s sinom, ga s tem potiska na pot čustvenega in osebnostnega invalida, posledice tega pa se bodo žal v vsej grozljivi razsežnosti pokazale ob vstopu v puberteto ali skozi njeno celotno trajanje. Sploh sinovi za zdrav razvoj svoje moškosti ob zorenju iz otroka v moškega potrebujejo zdravo moško figuro, s katero se lahko poistovetijo. In če mu je odvzeta možnost negovati stike z očetom, mu je onemogočeno zdravo odraščanje.

Zato pozivam matere, ki so nagnale očete svojih otrok iz zgoraj opisanih vzrokov, da dobro premislijo, kakšne posledice bo to imelo na razvoj otroka. Sebičnost tukaj nima kaj iskati. Kajti otrok se uči odnosov tudi skozi odnos mame in očeta. Prosim za skrben razmislek o vzrokih opisanih odločitev, ker ta primer ni osamljen, je le povzetek številnih nezrelih odločitev sebičnih mater.

Foto: Shutterstock