Takšni so znaki, da imate čustveno nedorasle starše (+ kako se z njimi soočiti)

Takšni so znaki, da imate čustveno nedorasle starše (+ kako se z njimi soočiti) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2022

Ste v odnosu s starši opazili nenavadne vzorce, ali pa sedaj nanje gledate drugače, ker ste odrasli? Preverite znake, ki kažejo na čustveno nezrelost. 

Kot otroci ne dvomimo v svoje starše: so vzor, po katerem se zgledujemo, vedno vse vedo in so odgovorni. Šele ko odrastemo, začenjamo opažati, da ne presodijo vedno dobro, sprejmejo kakšno napačno odločitev in so nasploh neodgovorni. 

Ko odrastemo, ni vedno lahko obdržati zdravega odnosa s starši. Posebno, ker začnemo opažati vzorce iz otroštva in jih morda ne želimo prenesti naprej ali z njimi odrasti. 

Kakšni so čustveno nezreli starši? 

Čustveno nezreli starši ne prepoznajo čustvenih potreb otroka, prav tako pa se mučijo z razumevanjem in izražanjem lastnih čustev. Takšni starši še vedno poskrbijo za otroke, jih nahranijo, oblečejo in jim dajo, kar potrebujejo, pri čustvenih vezeh pa prekinejo povezavo. To se zgodi posebno takrat, ko gre za negativna čustva, ali se počutijo ogrožene, ker jih otrok za nekaj krivi. 

Otrok s takšnimi starši lahko odraste v prepričanju, da ni zaželen ali da ni dobil dovolj ljubezni. Kot odrasla oseba bo to morda hotel spremeniti, zato se odnos s starši lahko razrahlja. Verjetno se kot otrok ne bo naučil zdravega izražanja jeze in drugih negativnih čustev, kar mu lahko povzroča težave v odrasli dobi. 

Kakšni so znaki, da so starši čustveno nezreli?

Kot odraslemu vam bo vzelo kar nekaj časa, preden boste začeli ugotavljati, da so starši morda čustveno nezreli. Pri tem vam lahko pomaga nekaj znakov. 

  • Starši se reševanja problemov raje lotijo na praktičen način, kot da bi se ukvarjali s čustvi. 

  • Svet vidijo črno-belo, težko pa jim je sprejeti kakršnokoli odgovornost in analizirati svoje vedenje. 

  • Starši lahko začnejo pritiskati na vaš odnos, hoteli ga bodo izboljšati, morda boste celo krivi, da si ne vzamete dovolj časa zanje in podobno. 

  • Ko ste bili majhni, so vam lahko rekli: "ti si moj edini razlog za življenje" ali "kaj bi naredil/a brez tebe?", kar vam je bilo v breme. 
Kako se soočiti s čustveno nezrelimi starši? 

Najprej morate vedeti, da čustva staršev niso vaša odgovornost in jih ne morete nadzirati. Če sprejmete to, boste lažje razumeli odnos in preboleli stvari iz otroštva, ki vam niso bile všeč. Vedeti morate tudi, da se njihovi odzivi ne bodo spremenili. To bi se lahko zgodilo le, če bi si sami tega želeli, vendar verjetno ne vidijo, kaj je v vašem odnosu narobe. 

Bodite prijazni do sebe in ne obsojajte nobene odločitve, ki jo sprejmete glede staršev - ne glede na to, ali se boste še naprej hoteli družiti in negovati odnos, ali se malce oddaljiti.