Dihalna tehnika za boljše počutje

Dihalna tehnika za boljše počutje (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2022

Preizkusite preprosto in hitro dihalno tehniko, ki prispeva k boljšemu počutju.

Danes že vemo, da je zdrav življenjski slog veliko več, kakor samo aktivnost ter uravnotežena prehrana. Ogromno vlogo ima tudi dihanje; slednje prispeva k počutju, umskim sposobnostim ter celo lahko pomaga pri odpravljanju določenih zdravstvenih težav.

V eni od epizod Aktivni PODKASTA smo se pogovarjali z Emilom Ledenkom, športnikom, ki se v zadnjih letih posveča predvsem čim bolj umirjenemu, zavestnemu ter zdravemu življenju. Emil se veliko ukvarja z ledenimi potopi, pri tem pa ima ogromno vlogo ravno dihanje.

Emila smo povprašali, če bi z nami delil svojo najljubšo dihalno tehniko

"Težko rečem da najljubša ker uporabljam različne tehnike za različne namene," je pojasnil. "Najpogosteje uporabljam približno 7 do 8 tehnik. Morda pa lahko izpostavim tehniko “box breathing” oziroma dihanje v kvadratu."

Bistvo te tehnike je, da vdih traja določeno število sekund, enako časa pa potem traja zadržek sape, izdih, zadržek, ponovni vdih in tako naprej.

“Jaz sem začel s 5 sekundami, torej 5 sekund vdiha, 5 sekund zadržka, 5 sekund izdiha, 5 sekund zadržka. Zdaj, ko to že nekaj časa prakticiram, sem na 10 sekundah," pripoveduje.

Kako dihate skozi dan?

Obenem pa poudarja, da so dihalne tehnike samo nadgradnja zavestnemu dihanju čez dan.

"V splošnem predlagam, da se čim bolj osredotočate na umirjeno, zavestno dihanje skozi dan. To pomeni počasno, nežno, mehko, tiho dihanje skozi nos s podaljšanimi vdihi in izdihi. V času mirovanja oziroma počitka ljudje ne bi smeli narediti več, kot 4 do 6 vdihov in izidihov na minuto," je še povedal.

Celoten pogovor si oglejte tukaj: