Temna stran aplikacij za zmenke: "Dobila sem veliko strašljivih sporočil. Zmenkovanje ni več zabavno in smešno" (osebna zgodba)

Temna stran aplikacij za zmenke: "Dobila sem veliko strašljivih sporočil. Zmenkovanje ni več zabavno in smešno" (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2022

Kaj vse lahko pričakujete od aplikacije za zmenke? Tokrat tudi o tem, o čemer nihče ne govori. Brez olepšav. 

"Ujemava se, mi je sporočila aplikacija. Rjavolasec z velikim nasmehom in dobro službo, v kateri skrbi za mentalno zdravje. Na profilni sliki se smehlja z družinskim psičkom, potem so tu še fotografije njega na počitnicah z družino in pripis, da išče nekoga, s komer bi se lahko bolje spoznal. 

Glede na malo informacij, ki sem jih imela o njem, sem naivno mislila, da vem, kaj išče in kakšen tip osebe je. Videti je bilo obetavno. Potem slišim pisk telefona. Mi je že pisal? Očitno je to znak. Pozdravil me je in jaz sem ga vprašala, kakšen je bil njegov dan. Njegov odgovor se ni navezoval na vprašanje ... Dobila sem takšno sporočilo:

Si rada privezana na posteljo? To je moj poklic. So tvoje noge kot čokoladen piškot? Ker jih želim razmakniti in pojesti, kar se skriva na sredini. Dajva se dol.

Ko sem ga zavrnila z besedami, da očitno iščeva nekaj drugega in da mu želim vse najboljše, je postal nesramen. Prizadela sem njegov ego. On je bil eden prvih ujemanj v aplikaciji za zmenke, in če sem iskrena, sem bila po pogovoru precej prestrašena. 

Verjetno sem imela takšno reakcijo, ker z aplikacijami nisem imela izkušenj ali ker sem bila tako mlada. Ali pa zato, ker ni zgolj namigoval na seks, ampak ga je zahteval, in to agresivno. 

Čez leta uporabe aplikacije za zmenke se je nabralo kar nekaj takšnih izjav in vse skupaj se je še stopnjevalo. Vedno bolj sem se oddaljevala od uporabe, saj sem o mladih moških dobila precej črno sliko. 

Nič nimam proti, da nekateri v aplikacijah iščejo samo seks, vsak je pač za nekaj drugega. Ni pa mi všeč strašljiva narava sporočil, ki sem jih prejela. Eno je namigovati na seks, drugo pa zahtevati in si lastiti telo nekoga drugega. Sporočila, kot so: rad bi te dušil, potisnil tvojo glavo v blazino in te močno pofu***, so čisto neprimerna. 

Nedolgo nazaj sem dobila sporočilo 25-letnika, ki me je spraševal, če živim v določenem okraju in vozim rdečo Mazdo. Dodal je, da ima velik penis in si želi seksa z menoj. Najbolj grozno je, da je uganil, iz katerega območja sem. Ne vozim Mazde, ampak nekaj zelo podobnega. To sporočilo ni osamljeno. Dobila sem jih še mnogo: 

V javnosti te bom držal za roko, v postelji za vrat. 
Že dolgo se pogovarjava, zakaj se ne bi dobila z mano? Zelo sem že potreben. 
Izgleda, da potrebuješ trd fu*. (Pustila sem ga na prebrano 12 ur). Je** se prasi**. 

Nisem edina, ki dobiva takšna sporočila. Prijateljica je dobro povzela, da o temnih straneh aplikacij za zmenke nihče ne govori. Nenehno končuješ odnose, in to ni lahko. Strinjam se z njo. Po vsaki takšni izkušnji si izčrpan, počutiš se premaganega. 

Zakaj ljudje pošiljajo takšna sporočila?

Iskreno, ne vem. Zato sem vprašala strokovnjakinjo. Julie Fitness je profesorica družbene psihologije z veliko izkušenj in pravi, da obstaja kar nekaj razlogov. 

Lahko gre za pomanjkanje samozavedanja in odgovornosti med spletno interakcijo z drugimi. V zavetju svoje spalnice nekateri posamezniki vstopijo v virtualen svet, v katerem ljudje niso takšni, kot v realnosti. Zato jim lahko rečeš karkoli. 

Drugi se do ljudi na spletu obnašajo kot do predmetov, ki jih lahko uporabijo v svoje zadovoljstvo. Večja verjetnost je, da bodo moški videli ženske kot objekte - telesa, ki jih lahko uporabijo za svoj užitek. Pozabljajo, da imajo ta telesa tudi imena in čustva - da jih je strah, so prizadeta, nesigurna ...

Ženske po drugi strani, večinoma najprej potrebujejo čustveno navezavo na osebo, s katero bi imele spolni odnos. To ni nujno romantična zevza, a ob partnerju se morajo počutiti varne in spoštovane. Tudi zaupanje je pomembno. Moški, ki od njih zahtevajo seks, niso zaželjeni."

Vir: Mamamia