Terapevti razkrivajo 5 vprašanj, ki vam jih bo zastavil partner, ki vara

Terapevti razkrivajo 5 vprašanj, ki vam jih bo zastavil partner, ki vara (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2022

Pozorno poslušajte, pravijo terapevti. Tudi nekatera vprašanja lahko razkrijejo nezvestobo. 

Ljudi je strah osamljenosti, veliko si nas želi biti povezanih z nekom, biti v partnerstvu. Po drugi strani pa se v ljubezenskih odnosih dogajajo tudi reči, ki so lahko boleče – zlorabe, razočaranja, ljubosumje, laganje, prevara. Mnoge je najbolj strah ravno prevare. 

Strokovnjaki za odnose in terapevti so razkrili, katera vprašanja pogosto postavljajo tisti, ki varajo. S tem, ko postavljajo določena vprašanja, se namreč poskušajo izogniti temu, da bi se ujeli v lastne laži in prikrijejo nedoslednosti, pravijo.

5 najpogostejših vprašanj, ki jih zastavljajo tisti, ki varajo: 

"Zakaj se obnašaš tako čudno"

Oseba, ki vara, lahko postane paranoična, da bo resnica kmalu razkrita. Zato začne opozarjati na vedenje partnerja – pa čeprav se to v resnici ni spremenilo. »Če partner vara, vas bo morda to vprašal, da bi preveril, ali ste opazili njegovo nenavadno vedenje in sešteli dva in dva,« je za best life povedala Megan Harrison, terapevtka za pare. 

"Kaj boš počel/a nocoj? Ali Ob kateri uri se vrneš domov?"

Večina si želi, da bi se partner zanimal, kaj se dogaja v našem življenju. A je to lahko tudi rdeča zastavica – če se namreč začne dogajati kar naenkrat. Če opazite spremembo, partner se nenadoma veliko bolj zanima za vaš urnik, je morda čas za pogovor, pravi terapevtka. To jim lahko pomaga pri oblikovanju lastnih načrtov. 

"Se ti zdi ta oseba privlačna?"

Projekcija je pogosta pri osebah, ki so nezveste, pove Tina Marie Del Rosario, licencirana terapevtka. K temu prispeva občutek krivde. To pa vodi do vprašanj, kot je 'ali te ta oseba privlači?' ali 'Se ti zdi tvoj sodelavec privlačen?'

PREVERITE TUDI: Zakaj nekateri pravaprav varajo svoje partnerje? Zakonska svetovalka je razkrila 7 glavnih razlogov!

"Zakaj me to sprašuješ?"

Nekdo, ki vara, bo pogosto poskušal obrniti ploščo, še posebej, ko jih boste kaj vprašali. Z vprašanjem, zakaj me to sprašuje, morda vaš partner poskuša odvrniti sume od sebe, pravi dr. Ketan Parmar. Tako poskuša dati občutek, da ste vi tista oseba, ki je nerazumna ali sumničava ali da si celo izmišljate stvari. 

Med ta vprašanja spada tudi: Si prepričan/a, da ne pretiravaš? 

"Ali me varaš?"

Projekcija gre lahko celo tako daleč, da vas partner vpraša, ali ste vi tisti, ki varate. Po mnenju terapevtke, je to lahko celo prvo vprašanje, ki ga bo zastavil tisti, ki je nezvest. Čeprav se morda sliši absurdno. »Ljudje vidimo v drugih tisto, s čimer se borimo sami. Če vas partner nenehno obtožuje, da varate, je morda v resnici on tisti, ki vara.«

Osebna zgodba: Izpoved poročenega moškega: "Moj zakon je dober, a svojo ženo varam z različnimi ženskami!"