To je skupno parom, ki imajo trdno razmerje: se s partnerjem držita česa od naštetega?

13. 4. 2024
Deli
To je skupno parom, ki imajo trdno razmerje: se s partnerjem držita česa od naštetega? (foto: Profimedia)
Profimedia

Namesto, da zavidate sosedom, ki imajo po vašem mnenju sanjsko razmerje, skušajte v svoj odnos vpeljati naslednja vedenja, ki vas bodo vodila do tega cilja. 

Trdno razmerje nikakor ne pomeni, da se partnerja nikoli ne prepirata, temveč da znata spore rešiti, se poslušata in tudi upoštevata mnenja drug drugega, kadar se ne strinjata. Seveda sem spada še veliko drugih stvari in nekatere so skupne vsem, ki imajo trdne odnose. 

Ne spreglejte:

Katera vedenja so značilna za pare, ki so v trdnem razmerju?

Smejijo se skupaj

Ko opazujete otroke, lahko vidite, da za smeh najdejo povsem preproste razloge in da enostavno uživajo svoje življenje. Kdaj pa ste se vi do solz nasmejali? Smeh je dober tudi za zdravje, saj zmanjšuje stres in blaži glavobole ter povezuje ljudi, ki se smejijo skupaj. Ko postanemo odrasli, imamo službo, opravke in na tone skrbi, se pozabimo smejati, kaj šele, da bi to počeli s partnerjem. 

Tu je vaš opomnik: poiščite aktivnosti, ki vaju bodo nasmejale, obujajta spomine, glejta filme ... Pogosteje se smejta skupaj in okrepita svoj odnos. 

Naspani so

Če živite s partnerjem, obudite spomine na čas, ko še nista živela skupaj. Verjetno ste komaj čakali, da se skupaj stisneta pod odejo in skupaj zaspita. Kaj pa sedaj? Je to postalo samoumevno? Spanje s partnerjem naj bi bilo kvalitetnejše, saj se ob njem sprostite in zato hitreje zaspite. A poskrbita, da bo vsak od vaju imel dovolj prostora, ko ga bo potreboval. 

Ne zanemarite niti svoje spalne rutine. Neprespani boste slabše razpoloženi in bolj nagnjeni h konfliktom, ne boste pripravljeni niti na resne pogovore. Zato ustvarite večerno rutino, ki vam ustreza in svoje opravke razporedite tako, da ne bodo ogrožali spanca. 

Včasih počnejo ... nič

Trdno razmerje pomeni veliko truda, potrpljenja, poslušanja, kompenziranja ... A včasih se morata tudi sprostiti. Za sproščanje mnogi svetujejo različne hobije, rutine povezane s skrbjo zase npr. masaža, obrazna maska ali kaj podobnega, kopel ... Ali pa odklop, kot je izlet, skupna igra tenisa in podobno. Vse to je super, in če se v teh aktivnostih najdeta, jih dodajta na urnik. Vendar naj vaju ne skrbi, če se vama kakšen dan ne ljubi početi ničesar in bi najraje obsedela na kavču ter se pogovarjala ali pogledala film. Tudi to je oblika sproščanja in ne imejta slabe vesti zaradi parov, ki takrat počnejo kaj drugega. Poslušajta sebe in svoje potrebe. 

Učijo se "vdihniti in izpustiti"

Včasih stvari ne morete nadzirati - zgodijo se tako, kot se in ne preostane vam drugega, kot da globoko vdihnete in se sprijaznite s situacijo. Ne morete oditi v preteklost in popraviti stvari in ne morete predvideti prihodnosti. To si večkrat ponovite, ko boste v službi hoteli obvladati situacije, ki niso odvisne od vas, ali ko boste v stresu zaradi piknika (kaj, če bo dež?) pa tudi v odnosih. Ne boste vedno "zmagali" v razpravi in ne bo vedno obveljalo vaše mnenje. Takrat se raje obrnite naprej, proti svojim ciljem in iščite poti do njih. 

Privoščijo si kaj

Ko dobite plačo, imate zagotovo na seznamu veliko stvari: nakupovalni seznam, stvari za otroke (če jih imata), najemnina, položnice, nepričakovano popravilo pralnega stroja ... Kdaj ste nazadnje kupili kaj zase? Ne kaj, kar ste potrebovali, ampak kaj, kar vam je bilo všeč? Se ne spomnite? 

V trdnem in dolgotrajnem odnosu partnerja vesta, da si morata občasno privoščiti kaj "za dušo". To je lahko malenkost, ki polepša dan, včasih pa tudi partner kupi kaj svoji drugi polovici, ker se zaveda, da si ta verjetno ne bo privoščila ničesar. A tudi to je pomembno, saj vaju malce osreči, kar pomeni, da bosta z večjim zanosom vlagala tudi v svoj odnos. 

Povzeto po: yourtango.com

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi