To je ena boljših (in vročih) zaobljub, ki se jo boste zagotovo želeli držati

To je ena boljših (in vročih) zaobljub, ki se jo boste zagotovo želeli držati (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2022

Na seznamu zaobljub naredite prostor še za eno!

Če se vam zdi stvar že malce obrabljena, vas bo morda presenetil podatek, da kljub vsemu milijoni ljudi vsako leto sprejema novoletne zaobljube. Med najpogostejšimi so še vedno: spraviti se v formo, jesti bolj zdravo, izgubiti odvečne kilograme, uživati življenje, privarčevati, preživeti več časa z družino in prijatelji, naučiti se nekaj novega in prekiniti katero od odvisnosti, kot so kajenje, sladkor, telefon …

Dodajamo še eno vročo – za pare: kakovostnejše in pestrejše spolno življenje!

Ste jo že kdaj imeli na seznamu? Skoraj si upamo trditi, da ne. Toda presenečeni boste, kako vaju bo to zbližalo in povezalo.

Naslednji nasveti vam bodo pomagali, da boste to zaobljubo uresničili:

1. Ne razmišljajte o otrocih

To je nasvet za vse tiste »super mame«, ki svojih otrok niti za trenutek ne izpustijo izpred oči.

Če želi ženska boljše in bolj izpolnjujoče spolno življenje, enostavno mora občasno odložiti vse, kar odvrača njeno pozornost na partnerja, vključno z otroki, pravi dr. Les Parrot, profesor psihologije z univerze Seattle Pacific in avtor knjige Crazy Good Sex: Putting to Bed the Myths Men Have about Sex. Moški ve, kdaj ste popolnoma, torej tudi z mislimi prisotni in kdaj samo poskušate odkljukati zakonsko dolžnost.

2. Lubrikant!

Lubrikant je malenkost, vendar je ključna malenkost, ki bi jo morala imeti vsaka ženska – za boljši spolni užitek, v nekaterih primerih pa tudi za neboleč spolni odnos, saj še tako majhna bolečina zmanjšuje užitek, pravi Amy Levine, strokovnjakinja za spolne odnose. Ni razloga za oklevanje.

3. Ne bodite perfekcionist

Zlasti ženske znajo biti precej kritične. Celulit. Kakšen kilogram več. Malce trebuščka.

Ko boste prenehali razmišljati o teh »pomanjkljivostih«, bo vaš užitek neprimerljivo večji. Obsedno razmišljanje poveča raven tesnobe in prepreči doseganje občutkov zadovoljstva in izpopolnjenosti. Raje se prepustite ritmu. Povsem v redu je tudi, če partnerju omenite, kaj si želite. In obratno.

Sicer pa partner vseh »napak«, ki jih vidite vi, verjetno sploh ne opazi, zagotovo pa ne, ko je vzburjen/a in si vas želi.

4. Utišajte malega kritika v sebi

Ste se že ujeli pri razmišljanju o negativnih stvareh, ko bi vam v resnici moralo biti lepo? Ne glede na to, ali gre za negativne stvari, povezane z vašim partnerjem, ali karkoli drugega, poskusite svoje misli preusmeriti na nekaj pozitivnega.  

Ni bolj učinkovitega saboterja spolnega življenja kot so kritične in negativne misli, opozarja dr. Parrot. Skrivnost dobrega seksa je sproščenost in prisotnost.

5. Ne pozabite na čustva

Zakaj skoraj vse študije kažejo, da imajo tisti, ki so poročeni, boljši seks kot njihovi razvratni in samski prijatelji? Razlaga je zelo preprosta: ko ste čustveno povezani z osebo, postane seks veliko boljši in predvsem globlji. Na partnerja ne glejte le kot na človeka, s katerim si delite posteljo, ampak kot osebo, s katero si delita življenje.

6. Seks naj bo na urniku

Ne zveni ravno vznemirljivo, vendar bo to morda ena najpomembnejših stvari, ki jih bosta s partnerjem storila za boljše spolno življenje. Obveznosti v življenju je veliko: služba, dom, otroci in drugi opravki – včasih nevede potisnemo spolno življenje v ozadje. A če si želite več intimnosti, potem morata najti čas za intimnost.  

7. Predigra

Poreden nasmeh, sporočilo ali e-mail, vse to je lahko predigra. In za to potrebujete dobrih 30 sekund! Zato ne oklevajte, pošljite mu/ji vroče sporočilce. In se pripravite na vročo noč.

Pari, ki so najbolj zadovoljni s svojim spolnim življenje, so tisti pari, ki tudi čez dan izkoristijo priložnost za predigro. Za te pare seks ni le nekaj minut fizičnega užitka, ampak proces, ki vključuje pogovore, nežne dotike in druge malenkosti, pravi strokovnjak.

8. Poskrbite, da se bodo vrata vaše spalnice lahko zaklenila

Če imate majhne otroke, se boste zelo težko povsem sprostili. Vedno boste v strahu, kdaj bo mali »vsiljivec« pritekel v sobo, ker ga tišči lulat, ker je žejen, ker se pod njegovo posteljo skriva pošast. To skrb najlažje odstranite tako, da vrata spalnice preprosto zaklenete. Ena najpreprostejših rešitev, na katero pa – presenetljivo – večina parov ne pomisli.  

9. V postelji ni prostora za jezo

Pri vseh parih je enako: ko v odnosu nekaj ni v redu, se to odraža tudi v spalnici. To naj bo opozorilo, da potrebujeta pogovor. Za trenutek pozabite na svojo jezo in prizadetost in poskusite pogledati s partnerjevega zornega kota. Verjetno boste ugotovili, da ne razmišlja o tem, kako bi vam zagrenil/a življenje – le nekaj stvari je potrebno razjasniti. Predvsem pa morata nehati razmišljati o najslabšem.

10. Bodite pobudnik

Kdaj ste bili nazadnje pobudnik za akcijo? Po mnenju dr. Parrota je to najpomembnejši od vseh nasvetov za boljši seks. Preveč žensk čaka na partnerjev prvi korak, opominja. S tem mu lahko tudi sporočate, da je seks za vas le še ena obveznost. Ne dovolite, da bi se vama to zgodilo. Potrudite se in bodite pobudnik tudi vi. Presenečeni boste nad reakcijo. In navdušeni.

Povzeto po: 10 Ways to Have Better Sex
Preverite še:
In tudi to bo zanimivo: