Mnogi pozabijo na to malenkost, ki je po seksu še kako pomembna

Mnogi pozabijo na to malenkost, ki je po seksu še kako pomembna (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Ženske in moški smo si precej različni, kar dokazuje tudi dojemanje seksa in spolnih aktivnosti. 

Ženske in moški smo si precej različni, kar dokazuje tudi  dojemanje seksa in spolnih aktivnosti. Če po ljubljenju potrebujete božanje, objeme in dotike, vašega moškega pa to ne zanima, ne mislite, da zahtevate preveč, saj si tega želi skoraj vsaka ženska.  

Medtem ko moški menijo, da je spolnih aktivnosti konec, ko je ženska zadovoljena, so ženske drugačnega mnenja. Za popolno spolno zadovoljstvo namreč večina žensk potrebuje tudi božanje, zaradi katerega se po spolnem odnosu počutijo umirjene in srečne. 

Zakaj crkljanje?  

Tako kot objemanje, tudi crkljanje poveča telesno proizvodnjo oksitocina, hormona ljubezni. Njegovo izločanje se poveča tudi med orgazmom, kar močno pripomore k dvigu razpoloženja in krepitvi odnosa med partnerjema.   Intimnost po seksu je prav tako pomembna za žensko zadovoljstvo kot predigra, pravi dr. Robin Milhausen, profesor spolnosti na univerzi Guelph.

Večina žensk se po seksu počuti ranljivo, malce intimnega božanja pa pri ženskah vzbudi občutek varnosti. To je ena najboljših in najlažjih stvari, ki jih lahko naredite za izboljšanje svojega odnosa.

Kakšne prednosti še ima crkljanje po spolni intimnosti?  

Crkljanje po seksu zmanjša raven stresa

Stres je eden izmed sodobnih stanj, ki ga je potrebno prepoznati in se pravočasno odzvati, da ohranimo svoje zdravje. Po mnenju strokovnjakov je crkljanje najboljši, najlažji in povsem brezplačen način za notranji mir.

Crkljanje po seksu zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja

Redno crkljanje po seksu lahko pomaga nadzorovati raven krvnega tlaka. V študiji, ki je bila izvedena na 59 ženskah, so jim merili krvni tlak pred in po objemu s partnerjem. Poskus je pokazal ne le znatno znižanje krvnega tlaka, ampak tudi visoko raven oksitocina v telesu.

Crkljanje po seksu izboljša imunski sistem

Poleg proizvajanja oksitocina crkljanje spodbuja telo k stimulaciji serotonina in dopamina. Ko se to zgodi, vsi trije hormoni delujejo usklajeno, kar tudi zaščiti telo pred škodljivimi okužbami in krepi imunski sistem. Oksitocin namreč pomaga pri dobrem delovanju telesnih celic, ki so odgovorne za uravnavanje imunskega sistema.

Crkljanje po seksu krepi čustveno povezanost med partnerjema

Crkljanje je prav tako pomembno tudi za veselje in čustveno povezanost v zvezi. Če želite ohraniti zdravje in veselje v vaši zvezi, se morate več crkljati. Po seksu so ženske še posebej ranljive, moški pa zaspani, česar jim ne gre zameriti, toda ob vseh pozitivnih lastnostih, ki jih prinaša crkljanje, se splača za to vzeti vsaj malce časa.

Preberite še: Te mite o seksu smo slišali vsi, a ne držijo (in nekaterim še vedno verjamete)