TO morate NUJNO vedeti, če imate boleče spolne odnose

TO morate NUJNO vedeti, če imate boleče spolne odnose (foto: Profimedia) Profimedia
22. 5. 2022

Boleči spolni odnosi naj ne postanejo rutina in nekaj, na kar se boste pač privadili. Čim prej rešite težavo, saj lahko ogroža tudi vaše zdravje, ne le intimno življenje. 

Vsekakor svetujemo, da se o pogosti bolečini med spolnim odnosom posvetujete z ginekologom in si diagnoze ne postavljate sami. To prepustite strokovnjakom. 

Kaj morate vedeti, če občutite bolečino med seksom?

Je pogostejša, kot si mislite

Veliko žensk se sooča z bolečinami med spolnim odnosom, čeprav se o tem ne govori veliko. Verjetno tudi katera od vaših prijateljic. Ženske navajajo bolečine med vaginalno penetracijo s prsti, igračkami in penisom, pa tudi med predigro in po seksu. To nakazuje, da do bolečine pride zaradi najrazličnejših težav in pomembno je, da odkrijete svojo. 

Vse skupaj torej ni le plod vaše domišljije in zagotovo nima nič opraviti z izgledom vas in partnerja. 

Mogoče je kriva prekratka predigra

Eden od najpogostejših razlogov bolečega seksa je prekratka predigra, četudi ste v mislih prepričani, da ste popolnoma pripravljeni. Le-te se namreč vzburijo prej, preden v spolne organe pride veliko krvi in jih navlaži ter pripravi za penetracijo. 

Posledično se notranja tkiva vagine lahko poškodujejo ali imate celo modrice. Nič kaj prijetno še nekaj dni po spolnem odnosu. Dobra novica pa je, da težavo lahko hitro rešite z daljšo predigro in dodatnim lubrikantom. 

Suha vagina je pogost pojav

Ker k temu največkrat vodijo naša dejanja in napačna nega. Suhe intimne predele lahko povzročijo pogoste kopeli in prhe, zdravila, antidepresivi, razna intimna mila in olja, ki obljubljajo dišeč vonj "tam spodaj". Ne pozabite, da ima vagina sposobnost, da se čisti sama, zato bo za umivanje največkrat zadoščala že navadna mlačna voda. 

Krivci so lahko tudi neuravnovešeni hormoni, npr. v menopavzi ali kot posledica kontracepcijskih tablet. 

Ste pomislili na vaginizem? 

Ni vedno kriva suha vagina, pa tudi herpes, vnetja in bakterije ne. Ostro bolečino med penetracijo lahko občutite tudi zaradi vaginizma - stanja, ki povzroča krčenje vaginalnih mišic. Ni povsem znano, zakaj do tega pride, zdravniki pojav opisujejo kot paniko, ko nekaj vstopi v vaše telo. To se zgodi tudi pri vstavljanju tampona ali seksualnih pripomočkov. Povezano je lahko s psihološkimi težavami, kot je anksioznost, pretekle boleče izkušnje med seksom, negativen pogled na intimnost ... Zdravljenje zato vključuje tudi terapevta. 

Obstajajo tudi nepričakovani krivci

Nekatere diagnoze takoj osmislijo pojav bolečine med spolnimi odnosi, kot so bakterijske okužbe, ciste na jajčnikih ali endometrioza. Manjkrat pa pomislimo, da so lahko "krive" tudi druge bolezni, ki prvotno ne vplivajo na vagino. Ena takšnih je sindrom razdražljivega črevesja, ki povzroči hude menstruacije in neprijeten občutek v medenici in tudi pri intimnosti. 

Zato je pomembno, da si diagnoze ne postavljate sami, ampak za to poskrbi vaš zdravnik. 

Vir: bustle