Bolečina v trebuhu lahko opozarja na katerega od teh resnih zdravstvenih problemov

Bolečina v trebuhu lahko opozarja na katerega od teh resnih zdravstvenih problemov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 8. 2021

Se z bolečinami v trebuhu soočate že vsak teden ali celo večkrat tedensko? Potem bo najbolje, da obiščete zdravnika, saj gre lahko za resnejše težave. 

Preden se lotimo težav, na katere lahko nakazuje bolečina v trebuhu, še opozorilo: nikakor si diagnoze ne postavljajte sami, ampak se vedno posvetujte z osebnim zdravnikom. 

Tu je samo nekaj možnih težav, ki jih spremljajo bolečine v trebuhu: 

Pekoča zgaga

To bomo najverjetneje vsaj enkrat v življenju izkusili vsi: bolečine in pekoč občutek v trebuhu, kar nakazuje na pekočo zgago. Nič ni narobe z vami, če se to pojavi tu in tam z velikimi presledki. Skrbeti vas mora, če se pekoča zgaga pojavi več kot dvakrat tedensko. Takrat se lahko pojavi tudi trajna škoda na požiralniku, zato pojdite k zdravniku. 

Glasni zvoki iz trebuha po jedi

Ste že kdaj po kosilu opazili glasne zvoke, ki prihajajo iz vašega trebuha? Morda vam je ob njih bilo celo nelagodno, če ste bili v družbi. Kadar telesu določena hrana ne odgovarja, to pokaže tudi z oglašanjem želodca. Bolj komplicirano je, če jeste npr. kosilo, kjer imate veliko sestavin in začimb - tam boste težje odkrili, kaj vam ne odgovarja. A bodite vztrajni in preizkušajte živila, da najdete hrano, ki telesu ni najbolj po godu. 

Bolečina, ki jo povezujemo z žolčnimi kamni

Bolečino v trebuhu občutimo na mnogo različnih načinov, npr. kot zbadanje, krče, pekoč občutek, otrdel trebuh ... Natančen opis bolečine in čas, ko ste jo občutili, zdravniku lahko da natančnejši vpogled v težavo. Bolečina, ki jo občutite po obroku in postopno narašča, potem pa se izboljša, npr. lahko kaže na žolčne kamne. 

Razjede

Bolečina zaradi razjede se lahko precej razlikuje od pacienta do pacienta, saj je odvisna od tega, kje se razjeda nahaja. Če je le-ta v trebuhu, boste bolečino občutili takoj po jedi, medtem ko razjede v tankem črevesju ne povzročajo bolečine po hrani, pravzaprav se stanje rahlo izboljša. Če vas pogosto boli v teh predelih, nujno obiščite zdravnika. 

Bolečine v požiralniku

Se spomnite neprijetnega občutka in bolečine, ko ste pogoltnili večji kos hrane in potem čutili, kako potuje po požiralniku? Če v splošnem pazite, da hrano prežvečite na majhne kose in imate še vedno težave z bolečinami v požiralniku, se oglasite pri osebnem zdravniku. Lahko namreč pride do vnetja sluznice, kar lahko vodi v otrdelost in druge zdravstvene probleme. Možno je tudi, da se mišica na koncu požiralnika ne sprosti, kot bi se morala, zato težko požirate. 

Kri v blatu

To boste prej opazili kot občutili, če boste pozorni tako pri veliki kot mali potrebi. Zdravniki kri v blatu pogosto pripišejo hemoroidom, kar velikokrat drži, predvsem pri mlajših pacientih, a kri lahko kaže tudi na druge težave, npr. na kronovo bolezen ali ulcerozni kolitis.