To vprašanje vam bo partner morda zastavil tik preden vas bo prevaral

To vprašanje vam bo partner morda zastavil tik preden vas bo prevaral (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2021

Če ste v zvezi, je prevara verjetno zadnja stvar, na katero boste pomislili. Ali še huje – da boste nekega dne ugotovili, da je oseba, ki jo ljubite, prevarala vas.

Varanje pravzaprav ni tako redko. Zlasti spletne afere postajajo vse bolj množične.

Glede na raziskavo, ki je vključevala več kot 1.300 vezanih posameznikov, je 41 odstotkov vprašanih že razmišljalo o varanju partnerja. 64 odstotkov pa jih je že bilo prevaranih. Raziskava je bila opravljena v agenciji Ashely Madison, spoznavnem portalu za poročene in vezane.  

Pri nas raziskav, ki bi poročale o posteljnih navadah Slovencev ni ravno v izobilju. Po nekaterih podatkih naj bi več kot 70 % Slovencev vsaj enkrat prevaralo svojega partnerja. Starejši vir piše, da naj bi v Sloveniji vsaj enkrat prevarala četrtina moških in petina žensk.

Leta 2014 je raziskavo o varanju opravil tudi spletni raziskovalec Blaž Simončič. Po upoštevanju 1.109 ustrezno izpolnjenih anket se je izkazalo, da moški statistično varajo več kot ženske. Prav tako posamezniki v dolgotrajnih vezah. Najmanj varajo anketiranci stari med 21 in 30 let, druge starosten skupine so bolj nagnjenje k varanju – močno je denimo izstopal razred od 51 do 60 let.

Vas številke presenečajo?

Nekateri imajo precej plitve razloge za varanje.

Profimedia

V študiji Ashley Madison iz leta 2018 je denimo 52 odstotkov posameznikov odgovorilo, da je bil razlog za varanje ta, da njihov partner ni v dovolj dobri formi.

Med pogostejšimi razlogi za prevaro (in nadaljevanje afere) je tudi pomanjkanje pozornosti, po kateri močno hrepenijo.

No, ne glede na to, kakšni so razlogi, obstajajo subtilni znaki, ki opozarjajo, da bo oseba morda zašla s poti. In če veste, na kaj morate biti pozorni, je prevaro mogoče preprečiti.

Največji namig pogosto prihaja v obliki vprašanja, ki razkriva stopnjo intimnosti v vaši zvezi, pišejo na portalu yourtango.com. Če vam partner postavi to vprašanje, je verjetnost, da bo 'zašel/a' ali vsaj pomislil/a na to, velika.

Torej ... Na kaj točno morate biti pozorni?

Profimedia

Znak, da razmišlja o varanju, je 'zapakiran' v takšnem vprašanju:

»Ali lahko poskusiva kaj novega v postelji?«

Zveni morda nedolžno. Toda čustva, ki so spodbudila to vprašanje, so globoka. Zelo verjetno so se kopičila precej dolgo, da je parnter končno spregovoril o tem.

Dylan* se je na spletni strani za zmenke registriral, da bi prevaral ženo, s katero sta bila poročena pet let. Zgodilo se je po tem, ko se je zavedel, da se nikakor ne moreta ujeti. Dylan je vedno zelo pozoren in tudi precej komunikativen, ko gre za seks in ideje, kaj vse bi lahko preizkusila. Vendar žena vsa njegova prizadevanja vedno ustavi.

In če mislite, da so samo moški nori na seks in da svoja pričakovanja postavljajo previsoko, se zelo motite. Tudi ženske potrebujejo seks.

Sociologinja Alicia M. Walker ter avtorica knjige The secret life of the cheating wife je raziskovala žensko nezvestobo in odkrila, da je večina žensk, s katerimi je govorila, poročala o 'zakonu brez seksa ali zakonu brez orgazma' – čeprav so poskušale vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi se to izboljšalo. Celo prosile se može in jih vabile na terapijo.

90 odstotkov posameznikov sicer meni, da je reden in zadovoljiv seks (za oba seveda) zelo pomemben, kar potrjuje, da je intimnost v dolgotrajnih romantičnih zvezah ključna. Na žalost veliko preveč ljudi tega ne doseže. 52 odstotkov anketirancev je poročalo, da se v trenutni zvezi ne počutijo spolno izpolnjeni.  

Ali obstaja magična številka?

Koliko in kakšni spolni odnosi sodijo v zvezo?

Žal ne. Toda glede na raziskavo, si 58 odstotkov moških in žensk želi spolnih odnosov večkrat na teden. 27 odstotkov posameznikov pa pravi, da si spolnih odnosov želi vsak dan.

Ta številka bo seveda v vsaki zvezi drugačna, saj je od vas in vašega partnerja odvisno, kako bosta komunicirala.

Prirejeno po: www.yourtango.com. Raziskava o varanju.
Preverite še: