To so znaki, da imate (pre)velik ego!

27. 1. 2024
Deli
To so znaki, da imate (pre)velik ego! (foto: Profimedia)
Profimedia

Nič ni narobe s tem, da sebe dajete na prvo mesto; a velika razlika je med zdravim odnosom do sebe in (pre)velikim egom. Preverite znake, da za vas velja slednje.

Ne prenesete kritike

Ko nekdo kritizira vaše dejanje to vzamete osebno. Počutite se napadeno, na kar se odzovete z jezo, izgovarjanjem, iskanjem krivcev ali pa se preprosto zavijete v molk. Vsekakor je pomembno, da se naučite sprejemati odgovornost za svoja dejanja, prisluhniti drugim in se po potrebi tudi opravičiti.

Ne spreglejte:

Primerjate se z drugimi

Imate potrebo po tem, da ste boljši od drugih. Če vaš prijatelj napreduje v službi, si napredovanja želite tudi vi. Na mesto, da bi svojim bližnjim privoščili njihove uspehe, razmišljate o tem, kako jih "premagati" in biti boljši.

Težko sprejemate drugo mnenje

Nestrinjanja so sestavni del vseh odnosov; tako romantičnih, kakor tudi prijateljskih. V primeru, da imate (pre)velik ego, ne želite prisluhniti drugim. Ne želite se niti potruditi, da bi razumeli drug vidik in 100% ste prepričani, da je samo vaše mnenje pravilno.

Nimate potrebe po zahvaljevanju

Ne čutite potrebe po tem, da bi se nekomu zahvalili ali izrazili, da ga/jo cenite. Nekako imate občutek, da vam vse pripada in redko čutite hvaležnost za stvari in ljudi, ki so prisotni v vašem življenju.

Morate imeti prav (tudi, ko nimate)

Tudi, če sredi prepira ugotovite, da se motite, boste vztrajali pri svojem. Tako zelo ste prepričani v svoj prav, da od njega ne odstopate. Če ugotovite, da se motite, boste pogovor obrnili tako, da boste na koncu vi "zmagovalci" v vsakem primeru.

Če se najdete v znakih, ne skrbite; veliko pomeni že, če si težavo priznate. Z delom na sebi in spoznavanjem svojega vedenja lahko tudi to lastnost spremenite in izboljšate svoje življenje in odnose.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič