Vas partner čustveno zlorablja? Tu je 6 znakov, ki jih ne smete prezreti!

Vas partner čustveno zlorablja? Tu je 6 znakov, ki jih ne smete prezreti! (foto: unsplash) unsplash
23. 6. 2021

Če se znajdete v takšni situaciji, je najbolje, da razmerje takoj prekinete. 

Čustvena zloraba je pogosto spregledana, ker je ne moremo videti navzven, tako kot fizično. Oseba običajno vse zadržuje v sebi in ne poišče pomoči oziroma ne pobegne iz takšnega odnosa. 

Ne dovolite, da bi čustvena zloraba pustila sledi na vas ali pri vaših bližnjih, če se to zgodi njim. Ne spreglejte naslednjih znakov: 

Nikoli se ne opraviči, ko vas prizadane

Pravzaprav vedno uspe obrniti situacijo tako, da se na koncu vi opravičujete njemu, čeprav niste krivi. Če dobro pomislite, še nikoli ni prevzel krivde nase. 

Naredi vam slabo vest, ko se družite s prijatelji

Vedno, kadar se vrnete iz druženja s prijatelji, reče kaj, zaradi česar imate slabo vest. Mogoče se je veselil, da bo ta čas preživel z vami ali pa vas opomni, kaj vse bi lahko postorili. Čez čas se vedno prepirata, ko se dobite s prijatelji in na koncu vseeno odidete ven, čeprav ne morete uživati, ker veste, da ga vaše početje vznemirja. 

Ne more nadzorovati svoje jeze

Morda vas nikoli ne bi udaril, je pa, kadar je jezen, nasilen verbalno. Natanko veste, katerih “sprožilcev” ne smete pritisniti. Če vas je strah, kadar partnerja popade jeza, zagotovo ne bi smeli biti z njim! 

Žali vas

Seveda je treba razlikovati med primerjavami, ki vas spravijo v smeh in tistimi, ki slabo vplivajo na vašo samozavest. Povejte mu, da se ne počutite dobro, ko vaš videz primerja s prostitutko ali čim hujšim. Če bo s početjem vseeno nadaljeval, v takšni zvezi nimate kaj iskati. 

Hitro postane ljubosumen

Majhna mera ljubosumja je celo zaželena, saj drugi polovici date vedeti, da vam pomeni ogromno in vas ne misli kar tako izgubiti. Popolnoma narobe pa je, če vam partner začne omejevati stike s prijatelji nasprotnega spola, če vas brez dokazov obtoži, da se spogledujete, in če ne smete nikamor več sami. 

Pokvari vam razpoloženje, kadar ste srečni

V službi vam je šlo zares dobro, mogoče se vam obeta napredovanje. Namesto proslavljanja doma dobite seznam stvari, ki gredo lahko narobe in odgovornost, ki jo prinese povišica. Veselje se spremeni v skrbi in nenadoma niste več prepričani, če se želite povzpeti višje …

To vsekakor ni nekdo, ki vas ima rad.