Ali pri partnerjih pravzaprav ves čas izbiramo isti tip osebnosti

Ali pri partnerjih pravzaprav ves čas izbiramo isti tip osebnosti (foto: Lauren Richmond | Unsplash) Lauren Richmond | Unsplash
4. 12. 2019

V študiji iz Toronta so 9 let raziskovali, ali vedno znova izbiramo isti tip osebnosti, kar se tiče iskanja partnerja. Preberite, kaj so nedavno ugotovili kanadski znanstveniki in razmislite, če to drži tudi za vas.

Razmislite o vseh ljudeh, s katerimi ste se romantično zapletli. Ali imajo podobne značilnosti, interese?

Morda se vam noge zamajejo ob visokih, mišičastih moških ali pa ob seksi poslovnih ženskah v visokih petah. Vas bolj privlačijo uspešni mladi start-up poslovneži in odštekane umetniške duše? Zna biti, da se ne morete upreti moškemu, ki hoče vse pri hiši popraviti sam, ali pa mogoče ženski, ki je obsedena z videzom in telovadbo?

Nekateri odnosi trajajo, drugi razpadejo, obstaja pa velika verjetnost, da vedno izbirate podoben tip osebnosti, kar se tiče partnerjevih vrednot.

Zakaj nekatere potencialne partnerje spregledamo

Najnovejša kanadska raziskava pod vodstvom Yoobina Parka in Geoffa MacDonalda razkriva naše navade, kar se tiče izbiranje partnerjev. Če ima nekdo poseben 'tip' osebnosti, ki ga privlači, bo avtomatično spregledal ali zavestno odrinil od sebe vse, ki so drugačni.

Toda, kaj če to pomeni, da z izbiranjem enega in istega tipa osebnosti v zvezah ponavljamo ene in iste napake?

  • Na primer: če nekoga privlačijo ljudje, ki ga zanemarjajo, se izogibajo čustveni intimi ali ga ponižujejo, torej če ne zadovoljijo njegovih emocionalnih potreb v odnosu, je ta oseba obsojena na zlomljeno srce – vedno znova.

Morda pa se 'tip' pri izbiri odraža manj direktno – morda ste človek, ki zasleduje določene vrednote in daje prednost osebam, ki jih ponotranjajo.

  • Na primer: radi imate ambicioznost ali pa spontanost. Vse te vrednote se lahko v življenju odslikavajo kot pozitivne, ali pa povzročajo težave v odnosu. Če si želite nekoga, ki bo vedno tukaj za vas, obenem pa je močno ambiciozen, kar pomeni, da bo veliko časa namenjal karieri, namesto vam, boste trpeli.

So naši trenutni partnerji zelo podobni našim bivšim?

MacDonald je letos uspešno analiziral podatke 9-letne študije, kjer so nemški udeleženci poročali o svojih osebnostnih lastnostih in tudi o lastnostih njihovih takratnih partnerjev.

332 oseb je primerjalo lastnosti svojih takratnih partnerjev z lastnostmi bivših. Analiza je pokazala, da anketiranci izbirajo ljudi, ki so zelo podobni njim samim, in ne samo to: da imajo njihovi tedanji in bivši partnerji zelo podobne karakteristike!

Za to obstaja več razlogov, en izmed poglavitnih pa je, da se je mogoče s takšno izbiro izogniti neprijetnim presenečenjem. Ljudje izbirajo partnerje in lastnosti, ki so jih vajeni – iz svojih preteklih zvez ali pa celo na podlagi vzorcev, ki so jih prejeli v otroštvu pri opazovanju staršev. Z ljudmi, ki ponazarjajo vrednote, ki jih privlačijo, se takoj počutijo bolj povezane (četudi so te 'odločilne' lastnosti negativne).

Preberite še: 10 znakov, da ste se zapletli s čustveno nedostopno osebo.

Ali pa

Pripravila: vh

Vir: Psychology Today

Raziskava: Park, Y., & MacDonald, G. (2019). Consistency between individuals' past and current romantic partners' own reports of their personalities. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116, 12793-12797.