Zakaj imajo otroci enega starša raje od drugega?

Zakaj imajo otroci enega starša raje od drugega? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2022

Otrok lahko favoritizira enega starša! Preverite, zakaj je temu tako.

Sploh v prvih letih življenja se otrok popolnoma zanaša na svojo družino oziroma, v večini primerov, na starše.

Starš je tisti, ki otroku pomaga pri zadovoljevanju potreb - tako tistih fizičnih, kot je denimo hrana, kakor tudi čustvenih. Starš otroka pomiri in ga potolaži takrat, ko je razburjen ali prestrašen. 

Morda pa se vam zdi, da ima vaš otrok "raje" enega starša, kakor drugega. Strokovnjaki pravijo, da otrok res lahko daje prednost enemu staršu, kar pa vsekakor ni nič osebnega - odločitev temelji zgolj na osnovnih vzorcih preživetja.

Otrok se na enega starša bolj zanaša

Mlajši, kot je otrok, več stabilnosti in nege potrebuje. Ko otrok enega od staršev prepozna kot "bolj dostopnega", bo naredil vse, da tako tudi ostane. Ta starš postane njegov "varen prostor", pri kateremu bo dobil tisto, kar potrebuje.

Otrok ščiti in daje prednost odnosu s tistim staršev, ki se je izkazal za bolj doslednega pri zadovoljevanju njegovih potreb.

Otrok bo torej dajal prednosti staršu, ki se večkrat odziva na njegov jok, ga hrani ali mu nudi tisto, kar potrebuje. Naklonjenost se lahko tudi spreminja glede na tisto, kar si otrok v tem trenutku želi oziroma potrebuje.

Psihologinja Sara Alperin je za portal Tiny Beans povedala: "Naklonjenost enemu od staršev nima prav nobene zveze s pomanjkanjem ljubezni do drugega starša. Gre zgolj za iskanja najbolj enostavne poti za zadovoljevanje svojih potreb." 

Obenem svetuje tudi, da otroku ne zamerite, če morda daje prednost drugemu staršu, temveč mu dajte vedeti, da ste na voljo, če vas bo potreboval. Ključno je, da otrok ve, da spoštujete njegovo izbiro in ga imate kljub temu radi.

Vir: rs.n1.info