Zakaj nikakor ne morete pozabiti bivšega partnerja? Obstajajo dobri razlogi

Zakaj nikakor ne morete pozabiti bivšega partnerja? Obstajajo dobri razlogi (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2023

Ali je od konca razmerja minilo že kar nekaj časa, vam pa bivši partner kar ne gre iz glave? Obstaja nekaj dobrih razlogov, zakaj je tako. 

Če se zares trudite pozabiti pretekli odnos in začeti znova, a vam misli tega ne dopustijo, se boste mogoče našli v katerem od spodnjih razlogov. 

Tu je nekaj razlogov, zakaj se vam bivši partner še vedno sprehaja po mislih: 

Zaključek razmerja vas je presenetil ali pa ni bila skupna odločitev

Mnogi, ki ne morejo mimo razpadlega razmerja in se še vedno oprijemajo vsakega spomina, razhoda niso pričakovali. Zato so imeli manj časa, da se s tem sprijaznijo in gredo skozi proces, preden sledi razhod. 

Partner je načrtoval prekinitev odnosa in se je na to lahko pripravil ter dobil svoj zakjuček, druga oseba pa tega časa ni imela. 

Če se najdete v tej situaciji, ne prebolevate le zaključka odnosa, pač pa tudi šok, ki ste ga doživeli. Še težje postane, če ne razumete razloga za odločitev ali ga sploh niste dobili iz partnerjeve strani. 

Nista vsega razrešila

Imate še vedno določena vprašanja, nejasnosti, nepojasnjene spore? Potem se je za vas vse skupaj zaključilo prehitro in niste imeli priložnosti razčistiti vsega, kar imate na vesti, kar vam še sedaj ne da miru. 

V takšnih primerih je zares težko pozabiti na vse skupaj in nadaljevati, saj imate vedno občutek, da vas še nekaj veže na preteklost. V teh namišljenih scenarijih, ki si jih delate in v iskanju zaključka se lahko izgubljate še dolga leta. 

Sami pri sebi morate najti mir in si narediti konec, kot si ga želite. 

Bivši vas je zares prizadel in tega ne obžaluje

Vas je katera od besed ali dejanj bivšega izredno prizadelo? To je eden od razlogov, zakaj si odnosa ne morete spraviti iz glave. Če gre za izdajstvo, prevaro ali kaj podobnega, ni nič čudnega, da vse skupaj podoživljate vedno znova. 

To je še bolj prisotno, če partner ni pokazal, da mu je žal za karkoli. Potem ste zmedeni in morda razočarani nad njim, kar še otežuje proces pozabljanja. 

Ponavljajoč vzorec

Zadnji razhod je le nadaljevanje vzorca, ki se vleče skozi več preteklih razmerij. Imate nekakšen notranji konflikt, ki ga še niste razrešili, zato vam ne da miru. Če nenehno izbirate isti tip partnerja in se odnos ne izide, vas to verjetno frustrira in jezi. Vse to lahko povzroči, da imate v mislih bivšega partnerja, čeprav v resnici ne gre zanj, pač pa za težave, ki jih niste rešili pri sebi. 

Ni šlo le za vaju

V nekaterih primerih razhod ne pomeni le prekinitve stikov med dvema osebama, pač pa deljenje celih skupin prijateljev in znancev, ki se postavijo na eno ali drugo stran. 

To pusti posledice na družabno življenje, kar je še dodatna obremenitev poleg razmerja. Poleg tega imate lahko občutek, da bivši še vedno obvladuje vaše življenje, čeprav nista več skupaj. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"