Boste (spet) prespali pomlad? Imamo odlične ideje, kako se lahko spomladi začnete več gibati!

Boste (spet) prespali pomlad? Imamo odlične ideje, kako se lahko spomladi začnete več gibati! (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2023

Pomlad se bliža zelo hitro in tudi temperature že naznanjajo, da se zima poslavlja. Boste nadaljevali zimsko spanje in "prespali" še pomlad? Da se to ne bi zgodilo, imamo odlične ideje za spomladanske aktivnosti! 

Bodite iskreni: ste pozimi malce ali popolnoma zanemarili gibanje? Potem ne dovolite, da tudi spomladi ne bi bili čisto nič aktivni. Potrudite se na urniku narediti prostor za gibanje, nekatere aktivnosti pa lahko izvajate kar med potjo v službo ali po opravkih, kot boste videli. 

Pomlad je čudovit letni čas, ko se dnevi začnejo daljšati, lahko vidimo prve zelene poganjke in tople temperature vabijo ven, v naravo. Ne prezrite te dobre možnosti za gibanje in se trudite preživeti nekaj časa v dnevu zunaj.

Imamo ideje za spomladanske aktivnosti: 

Hoja

Kaj, ko bi spet poiskali vašo pametno uro in začeli šteti korake? Ni potrebno, da je cilj ravno 10.000. Poglejte, koliko korakov naredite trenutno in povečajte cilj za kakšnih 2000 korakov. Če bo to prelahko, naj bo številka še večja. 

Korake pridobite tudi tako, da hodite v službo, prehodite pot do doma, greste večkrat po stopnicah, večkrat pojdite na sprehod ... S hojo boste poskrbeli, da začnete nabirati kondicijo in pridete v formo. 

Pohodništvo

profimedia

Še vedno smo pri hoji, a tokrat vas na vrhu za nagrado čakajo lepi razgledi. S hojo v hrib boste okrepili telo, predvsem noge, zadnjico in spodnji del hrbta. Če boste uporabljali palice, lahko okrepite tudi roke. Pridobili boste kondicijo in postali vzdržljivejši pri drugih aktivnostih. 

Za začetek izberite kakšen manjši hrib, ki je realno dosegljiv. Pri izbiri višjih vrhov pa imejte v mislih, da je v gorah še vedno lahko sneg in precej mrzlo. 

Tek

Menite, da nikoli ne bi morali priteči na tisti hrib za vašo hišo ali npr. doseči razdalje 10 km? Če nimate poškodb ali zdravstvenih stanj, ki bi vas pri tem ovirala, potem vas zaustavljajo le vaše misli. 

Kaj je lepšega kot lahkoten tek po soncu? Za začetek bo najbolje, da se vpišete v kakšno šolo teka, kjer bodo poskrbeli, da se vam tek ne bo zameril, saj boste začeli počasi in pravilno. Ja, tudi tečemo lahko narobe. 

Kolesarjenje

Iz kleti pripeljite kolo, ga očistite, malce osvežite z barvo ali dodatki in peljite na servis. Tako, pripravljeni ste na kolesarjenje! Mraz ni več ovira, ki bi vam preprečevala, da se v službo vozite s kolesom, ali popoldne na pijačo prikolesarite, namesto da bi se pripeljali. 

Vabljivi so tudi kolesarski izleti in poti, saj boste videli veliko več kot bi v avtu, poleg tega boste imeli dober občutek, da ste zase naredili nekaj dobrega. 

Na kolesu boste razgibali predvsem spodnji del telesa. 

Vrtnarjenje

profimedia

Imate vrt? Odlično, zadnji čas je, da ga prebudite iz zimskega spanja! Peš ali s kolesom se odpravite na vrt (če ga nimate za hišo) in ga začnite urejati. Prekopljite gredice, populite odmrle dele rastlin, počistite ga in pripravite, da boste ponovno lahko kaj posadili. To bo od vas zahtevalo kar nekaj fizične pripravljenosti, zato ne podcenjujte vrtnarjenja. Posebno, če vrtnarite nekajkrat tedensko, se vam bo to kmalu začelo poznati. 

Fitnes na prostem

V nekaj letih je "zraslo" veliko fitnesov na prostem. Zakaj jih ne bi izkoristili? Običajno imate poleg naprav tudi navodila za uporabo, fitnes pa je ponekod razporejen po krožni poti, zato boste ob tem nabrali še nekaj korakov. Da bo zabavneje, se lahko skupaj s prijatelji dogovorite in odidete do fitnesa skupaj. 

Odbojka, badminton, tenis ...

In drugi športi, ki jih lahko igrate zunaj na igrišču. Če imate večjo druščino prijateljev, se lahko namesto na pijači dobite na igrišču in odigrate kakšno igro odbojke ali druge priljubljene aktivnosti. Zakaj bi posedali, ko pa lahko skupaj naberete nekaj aktivnih minut in se ob tem še zabavate? 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"