Zakaj vztrajate v razmerju, v katerem niste srečni? (Možni razlogi)

Zakaj vztrajate v razmerju, v katerem niste srečni? (Možni razlogi) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2021

Tudi vi opažate, da vztrajate v romantičnih, prijateljskih in službenih odnosih, ki vas ne izpolnjujejo ali so morda celo toksični? Preberite možne razloge, zakaj je temu tako.

Niste iskreni do sebe

Ne prisluhnete sebi. Zanikate, da je z vašim razmerjem karkoli narobe, ali pa da si morda želite oziroma potrebujete nekaj drugega. Ne želite se soočiti s svojo pristnostjo, zato ste raje v razmerju, ki je v najboljšem primeru povprečno in v katerem niste srečni.

 

Verjamete, da človeka lahko spremenite

Mislite, da partnerja lahko spremenite in ga "naredite" takšnega, kot si ga želite. Ne ozirate se na partnerjeve pomanjkljivosti in njegovo preteklost, temveč se osredotočate na fantazijo "kakšen bi lahko bil".


Ne počutite se dovolj dobri

Ste mnenja, da si ne zaslužite sreče. Počutite se kot, da vas noben ne razume in da ste na tem svetu sami. Ker niti ne pomislite, da bi si zaslužili biti srečni, niti ne pomislite, da bi iz razmerja lahko odšli.


Niste samostojni

To, da niste samostojni ne pomeni, da ne znate fizično poskrbeti zase - pomeni, da brez partnerja ne morete živeti. Čutite, da bi kar umrli, če bi ostali sami in tudi, če z razmerjem niste zadovoljni se vam to zdi boljše, kot pa da ste samski.


Bojite se biti zavrnjeni

Podzavestno ali zavestno vas je strah zavrnitve oziroma zapuščenosti. Temu je najverjetneje tako zaradi travm iz vaše preteklosti. Raje ste v nesrečni ali celo toksični zvezi, kot pa da bi vas nekdo "zapustil".


Pomembno je, da prepoznate vzroke in svoje vzorce v razmerjih, saj se boste tako lažje z njimi soočili in jih razrešili. Enkrat, ko jih razrešite, boste tudi imeli dovolj poguma, da zapustite vsa razmerja, ki vam škodijo in v katerih se slabo počutite. Če ne veste, kje bi začeli in od kod vaše obnašanje izvira, poiščite strokovno pomoč, s katero boste lažje odkrili sebe in ustvarili odnose, ki so polni.