Zvezo sestavljajo 4 stopnje - v kateri ste vi?

Zvezo sestavljajo 4 stopnje - v kateri ste vi? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2021

Vsako razmerje gre skozi 4 različne stopnje. Preverite, katere so in ugotovite, na kateri ste vi!

Romantično obdobje

To je obdobje, ki traja od 2 mesecev pa vse do 2 let. Na tej stopnji svojega partnerja vidite skozi rožnata očala; vse vam je všeč in s partnerjem si želimo preživeti čim več časa. Ste že slišali za izraz "ljubezen je kot droga"? Izhaja ravno iz tega obdobja, saj se v tem času v naših možganih dogajajo določeni podobni procesi kakor, če bi vzeli mamila. 

Obdobje borbe za oblast

Zaljubljenost mine in znajdemo se na stopnji, ko nas določene lastnosti partnerja začnejo motiti. Svojo boljšo polovico si želimo spremeniti in začenjajo se prvi resnejši prepiri.

Vsaka oseba uveljavja svojo moč in brez dobre komunikacije se na tej stopnji veliko parov tudi razide. Pomembno je, da v tem času ozavestite vse, kar se dogaja v vas in se trudite razumeti, zakaj vas nekaj sploh moti. Ko boste razumeli sebe, boste lažje sprejeli tudi partnerja.

Stabilno obdobje

V tem obdobju že dobro poznate partnerja in vse njegove napake. Nesporazumi so samo to - nesporazumi. Ni nujno, da se spremenijo v prepir. Ob partnerju se počutite varno in umirjeno.

Obstaja pa tudi nevarnost te stopnje: nekaterim parom lahko postane dolgčas in se naveličajo rutine. Zato je tukaj ključnega pomena, da s partnerjem vseeno poskrbita za redne skupne pobege iz vsakdanjega življenja; obiskujta nove kraje, preizkušajta nove jedi, dejavnosti, berita knjige... Skratka, poiščita nove načine, kako si skupaj popestriti vsakdan.

Obdobje zavezanosti

To obdobje se lahko prične kadarkoli med 1 in 10 leti razmerja. S partnerjem se sprejemata v celoti in se že zelo dobro poznata. Vajina komunikacija ustreza obema. Na tej stopnji se zavedata, da je ljubezen izbira, ne čustvo in vi izbirate svojega partnerja vsak dan - tudi ob slabih dnevih in takrat, ko je eden od vaju v slabi koži.