3 najlepši izleti v Beli Krajini (+ katere specialitete morate preizkusiti?)

3  najlepši izleti v Beli Krajini (+ katere specialitete morate preizkusiti?) (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2020

Belo Krajino najbolj zaznamuje reka Kolpa in Jurjevanje, a skriva še marsikatere naravne lepote, ki jih je vredno videti. 

Ko boste imeli možnost pohajkovati po Beli Krajini, se odpravite na vsaj enega od treh izletov. 

Izvir reke Krupe

Zagotovo morate videti najlepši izvir v Beli Krajini, ki je hkrati edino znano nahajališče jamske školjke Congeria kusceri v Sloveniji. Krupa se iz majhne rečice izlije v reko Lahinjo. 

Nekaj navodil za pot: ko se pripeljete do vasi Semič, v prvem večjem križišču zavijete levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozite do vasi Praprot, kjer zavijete levo proti Krupi. Parkirate na večjem parkirišču, kjer vas pričakajo tudi informativne table. 

Od parkirišča se nato peš odpravite po cesti proti vasi, že po nekaj metrih pa boste zagledali tablo z napisom izvir, ki vas bo usmerila na makadamsko cesto. Po 10 minutah boste prišli do izvira Krupe, kjer boste zagledali pomol, veličasten jez in hišo. 

Mirna gora

Če boste s seboj vzeli pohodne čevlje, se odpravite na enega najvišjih vrhov Bele Krajine Mirno goro (1047 m). Na izbiro imate več poti, vse pa so lažje in označene, a vseeno se ne pozabite pravilno opremiti za v gore. Pot izberite glede na pripravljenost (možnosti od 10 min hoje pa vse do 2h 10 min), izhodišče pa je v vasi Planina. 

Gozdna učna pot vas bo vodila mimo hiš in nato v gozd. Povzpeli se boste do planinskega Doma na Mirni gori, tam nadaljujete pot do istoimenskega vrha in mimo razglednega stolpa. Vrh potem ni več daleč. 

Krajinski park Lahinja

V parku si lahko ogledate, kako je voda oblikovala pokrajino, zanimive naravne pojave in raznovrstne rastlinske ter živalske vrste. 

Med živalmi lahko opazite ptiča vodomca, ki gnezdi na strmih peščenih bregovih rek, vidro, bobre in zlato nežico - majhno ribo z brki, ki imajo vlogo tipalnih čutnic, najbolj aktivna pa je ponoči. 

Ne spreglejte mokrotnih travnikov in jam, mlinov in cerkvic, ki so preživele stoletja.