Izlet na Gorenjsko: gozd Martuljek v jesenskih barvah in Martuljški slapovi

Izlet na Gorenjsko: gozd Martuljek v jesenskih barvah in Martuljški slapovi (foto: profimedia) profimedia
16. 11. 2020

Na čudovito Gorenjsko najbolj spomnita Bled in Bohinj, ko pa jo malo raziščete, ugotovite, da imate veliko možnosti za izlete v vseh letnih časih. Ne zamudite jesenskih barv!

Gozdovi so v tem letnem času čudoviti in škoda bi jih ne bilo obiskati. Če se imate možnost odpraviti na Gorenjsko, si oglejte še Martuljške slapove in se okrepčajte v planšariji. 

Kako do gozda in slapov?

Peljite se proti Kranjski Gori, v dolini Gozda Martuljka prečkajte most čez Savo Dolinko (vredno se je ustaviti na primernem mestu in jo občudovati!), potem pa sledite cesti, ki zavije desno do parkirišča na levi strani ceste. Od tam nadaljujte peš proti Kranjski Gori in po asfaltirani kolesarski stezi, ki vodi na gozdno pot. Upoštevajte oznake za Martuljške slapove, ki vas pripeljejo na jaso.

Od tam sledite smerokazu za brunarico pri Ingotu. Čez približno 30 minut se boste spustili do spodnjega slapa Martuljek.

gozd

Vrnite se nazaj na pot in nadaljujte navkreber. Kmalu boste prišli do planino Jasenje, od koder se lahko odpravite na malico v planšarijo ali sledite tablam za drugi slap in si najprej oglejte ta veličasten prizor. Čisto pod slap se zaradi nevarne poti lahko odpravijo samo zelo izkušeni pohodniki. V vsakem primeru pa vas bo navdušil slap, ki pada čez 100 metrsko steno. 

Kaj pa lahko na Gorenjskem dobrega pojeste?

Seveda najprej pomislite na kremšnito, a to še zdaleč ni vse! Če spremljate našo rubriko Okusi Slovenije, veste, da smo objavili tudi recept za pravo gorenjsko kosilo - kranjsko klobaso z zeljem. Manj znane tradicionalne jedi pa so tudi ajdovi krapi, dražgoški kruhek, žganci, bržola ...

  • Že sodelujete v NAGRADNI IGRI? Vsak teden podarimo darilno kartico Mercator!

Ko niste na Gorenjskem, pa lahko svojo kuhinjo založite z njihovimi lokalnimi izdelki. V Mercatorju cenijo domače, zato na njihovih policah najdete veliko živil z domačih kmetij.

Mercator

Preverite ponudbo v spletni trgovini