Recept za pogumne: kraljica Prekmurja - gibanica

19. 10. 2020
Deli
Recept za pogumne: kraljica Prekmurja - gibanica (foto: profimedia)
profimedia

Priprava gibanice plaši marsikaterega spretnega kuhanja, a mi pravimo, da se naj z malo poguma in vaje recepta loti vsak. Če ne prvič, pa bo uspela drugič ali tretjič. Vztrajnost se izplača. 

Gibanico lahko kupite čisto povsod, celo v baru na letališču, kjer si jo radi privoščijo tujci. Za tisto pravo se napotite v Prekmurje, kako spretni ste v kuhinji, pa lahko preizkusite z naslednjim receptom. Ste vedeli, da je gibanica sestavljena kar iz 4 različnih nadevov in 19 plasti? Naj vam to ne vzame poguma!

  • Sodelujte v NAGRADNI IGRI in sestavine za gibanico dobite brezplačno!

Za našo različico prekmurske gibanice potrebujete naslednje sestavine: 

  • 2 zavitka vlečenega testa (rabimo približno 15 listov testa)

Makov nadev:

  • 30 dag mletega maka
  • 4 dcl mleka
  • 7 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor

Skutni nadev:

  • 1 kg skute
  • 5 žlic sladkorja
  • 4 jajca
  • limonin sok

Jabolčni nadev:

  • 1,5 kg naribanih jabolk
  • 4 žlice sladkorja
  • limonin sok
  • cimet

Orehov nadev:

  • 50 dag zmletih orehov
  • 4 žlice sladkorja
  • cimet
  • 6 dcl mleka
Priprava nadevov:

Za makov nadev zavremo mleko s sladkorjem in zakuhamo mak.

Skutin nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj.

Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom.

Orehov nadev pripravimo tako, da mleko zavremo s sladkorjem in zakuhamo orehe.

Pekač naj bo približno tako velik kot listi vlečenega testa. Na dno damo peki papir in položimo prvo plast testa – poškropimo z oljem ali maslom in položimo drugo plast testa. Po želji lahko še to poškropimo z maslom ali oljem in dodamo še eno plast testa.

Nato pa začnemo zlagati gibanico:

Makov nadev, plast testa in poškropimo; skutin nadev, plast testa in poškropimo; orehov nadev, plast testa in poškropimo ter jabolčni nadev, plast testa in poškropimo.

Nato ves postopek z nadevi in testom še enkrat ponovimo. Na vrh položimo 2 do 3 liste vlečenega testa, ki ga vmes poškropimo z oljem ali maslom. Vrhnjo plast testa premažemo s kislo smetano ali čvrstim jogurtom, lahko tudi z mešanico obojega.

Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro pri 180 stopinjah. Ohlajeno le še razrežemo in postrežemo.

Radi imamo domače

Gibanica bo še boljša, če izberete sestavine z naših kmetij. V Mercatorju jih pod znamko Radi imamo domače najdete kar nekaj: 

mercator

Ne pozabite sodelovati v NAGRADNI IGRI!

Skočite na zemljevid, kliknite na vašo najljubšo tradicionalno jed in se potegujte za za darilno kartico Mercator

Recept: trenutekkiocara.blogspot.com