Priprava gibanice plaši marsikaterega spretnega kuhanja, a mi pravimo, da se naj z malo poguma in vaje recepta loti vsak. Če ne prvič, pa bo uspela drugič ali tretjič. Vztrajnost se izplača.
Gibanico lahko kupite čisto povsod, celo v baru na letališču, kjer si jo radi privoščijo tujci. Za tisto pravo se napotite v Prekmurje, kako spretni ste v kuhinji, pa lahko preizkusite z naslednjim receptom. Ste vedeli, da je gibanica sestavljena kar iz 4 različnih nadevov in 19 plasti? Naj vam to ne vzame poguma!
- Sodelujte v NAGRADNI IGRI in sestavine za gibanico dobite brezplačno!
Za našo različico prekmurske gibanice potrebujete naslednje sestavine:
- 2 zavitka vlečenega testa (rabimo približno 15 listov testa)
Makov nadev:
- 30 dag mletega maka
- 4 dcl mleka
- 7 žlic sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Skutni nadev:
- 1 kg skute
- 5 žlic sladkorja
- 4 jajca
- limonin sok
Jabolčni nadev:
- 1,5 kg naribanih jabolk
- 4 žlice sladkorja
- limonin sok
- cimet
Orehov nadev:
- 50 dag zmletih orehov
- 4 žlice sladkorja
- cimet
- 6 dcl mleka
Priprava nadevov:
Za makov nadev zavremo mleko s sladkorjem in zakuhamo mak.
Skutin nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj.
Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom.
Orehov nadev pripravimo tako, da mleko zavremo s sladkorjem in zakuhamo orehe.
Pekač naj bo približno tako velik kot listi vlečenega testa. Na dno damo peki papir in položimo prvo plast testa – poškropimo z oljem ali maslom in položimo drugo plast testa. Po želji lahko še to poškropimo z maslom ali oljem in dodamo še eno plast testa.
Nato pa začnemo zlagati gibanico:
Makov nadev, plast testa in poškropimo; skutin nadev, plast testa in poškropimo; orehov nadev, plast testa in poškropimo ter jabolčni nadev, plast testa in poškropimo.
Nato ves postopek z nadevi in testom še enkrat ponovimo. Na vrh položimo 2 do 3 liste vlečenega testa, ki ga vmes poškropimo z oljem ali maslom. Vrhnjo plast testa premažemo s kislo smetano ali čvrstim jogurtom, lahko tudi z mešanico obojega.
Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro pri 180 stopinjah. Ohlajeno le še razrežemo in postrežemo.
Radi imamo domače
Gibanica bo še boljša, če izberete sestavine z naših kmetij. V Mercatorju jih pod znamko Radi imamo domače najdete kar nekaj:
Ne pozabite sodelovati v NAGRADNI IGRI!
Skočite na zemljevid, kliknite na vašo najljubšo tradicionalno jed in se potegujte za za darilno kartico Mercator.
Recept: trenutekkiocara.blogspot.com