Primož Kozmus: Metalec kladiva, ki talent uri preko tai čija

Primož Kozmus: Metalec kladiva, ki talent uri preko tai čija (foto: Goran Antley) Goran Antley
17. 8. 2012

Ob domačih vižah so oboževalci bučno pospremili prihod našega četrtega olimpijskega junaka, metalca kladiva Primoža Kozmusa, ki je na letošnjih OI v Londonu osvojil srebrno medaljo.

Odličnemu uspehu je prispevala tudi sreča

Ob prihodu si je vzel nekaj časa za novinarje in nam podal nekaj vtisov o finalnem tekmovanju. Priznal je, da je storil kar nekaj napak, ki so ga stale zlata. Ob precej turbulentni sezoni, ki je za njim, je dodal, da je k tako odličnemu uspehu prispevala tudi sreča.

Brežiški atlet je z mislimi že pri nadaljevanju zgodbe o uspehu, saj ga v septembru čakajo tekme, kjer mora ohraniti dobro formo. Za to bo poskrbel kar sam, saj ima po besedah trenerja Primoža Četrtiča precej izdelano formulo, ki ga ponese do takšnih rezultatov.

Takoj po pristanku na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku se je športnik nemudoma vrgel v objem svojih zlatih deklet, žene Maje in dveletne hčerke Marie Rose. Čustveno srečanje družine je razveselilo fotografe, ki so kot za stavo bliskali in poskušali ujeti prve trenutke sreče, ko je očka v naročje vzel svojo ljubko hčerko.

Maria Rosa, ki točno ve, kaj 'dela ati', se je navduševala predvsem nad novo medaljo, ki jo je v trenutku želela pogledati od blizu. Prezgodaj bi bilo ugibati, če se bo šla hčerka po stopinjah svojega očeta in postala atletinja, a mala že kaže prve znake zanimanja za šport, ki si ga je izbral oče.

"Maria Rosa dobro ve, s katerim športom se ukvarjam. Ko jo vprašamo 'Kaj dela ati?' vedno odgovori 'Meče!' Tudi sama ima doma manjše kladivo, s katerim se veselo zavrti okoli svoje osi," je ponosno povedal Kozmus, ki se najraje sprošča ob svoji družini.

"Nimam prav nobenih posebnih hobijev, ker ves prosti čas najraje posvetim družini. Skupaj počnemo stvari, ki jih vsaka običajna družina. Najraje se odpravimo na izlet, hodimo na skupna kosila in večerje ter se družimo v udobju svojega doma."

Metalec kladiva, ki se sprošča in hkrati uri svoj talent preko tai čija, dihalnih vaj in meditacije, se takrat, kadar je nuja, z veseljem smuka okoli hiše s sekiro v rokah.

V vlogi drvarja

V zimskem času, ko primanjkuje drv, se spretno znajde v vlogi drvarja, ki poskrbi za to, da je v družinski hiši vedno toplo.

Tudi sosedje bi bili izjemno navdušeni, če bi priskočil na pomoč še njim, a kot pravi Kozmus: "Nimajo prevelikih pričakovanj."

A zdaj je čas za poletne užitke, drva bodo do takrat še malce počakala. Po prihodu in bučnem sprejemu v domačih Brežicah si je Primož vzel nekaj prostih dni, ki jih je preživel dokaj mirno, v ožjem družinskem krogu. Kar se tiče počitnikovanja družina Kozmus nima prevelikih pričakovanj, saj najraje uživajo nekje ob morju.

Velikokrat se odpravijo v Istro, natančneje v Medulin, kjer ima poleg morja in sonca Primož tudi možnost trenirati; "Spet se vračamo na počitnice v Medulin, ker imam tam možnost za vadbo, saj si trenutno zaradi dobre forme ne smem privoščiti aktivnega počitka," pove Kozmus, ki ga septembra čakata še dve tekmi.

Za modo skrbi žena

Opazili smo, da je v odlični formi tudi njegova žena Maja, ki nas je na letališču povsem navdušila s svojim stasom in modno opravo.

Od glave do pet je bila oblečena barvno usklajeno in nadvse modno, kar vedno opazi tudi njen mož: "Seveda opazim, da je modna, saj vendar moram! (smeh)" prikupno pripomni Primož, ki priznava, da sam ni kaj dosti vešč modnega izražanja.

"Rekel bi, da sem popolnoma 'izven' mode in žena bi se gotovo strinjala, saj se velikokrat oblečem bolj enostavno, pa me na vratih čaka Maja, ki pravi: 'Takole pa ne bo šlo!' Res je, da je ona tista, ki ji moda bolj leži, zato se vedno prepustim njenim nasvetom," doda Primož, ki zase pravi, da je po stilu bolj 'športni klasik'.

Napisala  Manja Plešnar, fotografije Goran Antley