Športi Promocijsko sporočilo

4 nasveti za pohodnike začetnike

27. 3. 2024
Deli
4 nasveti za pohodnike začetnike (foto: promocijska fotografija)
promocijska fotografija

Pomlad je tu, sneg se je že umaknil z nižjih hribov, počasi pa bo skopnel tudi nekoliko višje. Za vse, ki se spogledujete s pohodništvom, prihaja idealen čas, da začnete nabirati kondicijo, s katero boste do konca sezone v svojo planinsko knjižico lahko vpisali osvojene vrhove. Preverite, na kaj morate biti na začetku pozorni.

1. Svojo pot načrtujte vnaprej

Višje gremo, lepši je razgled v dolino – in to nas lahko hitro zavede pri izbiri poti. Prav tako se težko zanesemo na nasvete prijateljev in njihovo oceno poti. Ljudje smo različni in pot, ki se nekomu zdi popolnoma nezahtevna, bo za nekoga drugega lahko precejšen izziv. 

Ko izbirate pot, obiščite enega od pohodniških portalov in preverite: 

· Koliko časa predvidoma traja vzpon in spust v dolino. Ne pozabite na to, da navedeni čas velja le za vzpon. Vsaj toliko časa, kot ga boste potrebovali za vzpon, ga boste potrebovali tudi za spust v dolino. 
· Kakšna je višinska razlika med izhodiščem in vrhom. Povprečno pripravljen pohodnik naj bi v 1 uri premagal približno 300 metrov višinske razlike. 
· Kakšna je zahtevnost poti. Lahka pot sicer ne pomeni, da se pri vzponu ne bomo utrudili, pomeni pa, da nam na poti ne bo treba plezati.  

2. Stopnjujte zahtevnost vzponov

Ko začenjate, si izberite enostavno destinacijo, na kateri boste lahko »testirali« svojo kondicijo. Na podlagi prve izkušnje vam bo lažje oceniti, kakšni pohodi so ustrezni za vas, postopoma pa boste pripravljenost okrepili in se lahko podali na zahtevnejše poti. Redneje boste hodili v hribe, hitreje boste napredovali, konsistenca pa je seveda odvisna tudi od tega, kako zelo boste na poti uživali, zato se ne ženite prek svojih sposobnosti, ampak poskrbite, da bo ta aktivnost predvsem prijetna. 

promocijska fotografija

3. V hribe se odpravite ustrezno opremljeni

V hribe se podajte v pohodniških čevljih, ki pa jih prej nujno dobro uhodite, sicer vam lahko precej pokvarijo izlet. Z njimi se odpravite na sprehod po ravnini ali manjši hribček, in tako poskrbite, da se bodo čevlji prilagodili vašim stopalom. 

4. Ne pozabite na hidracijo

Ko pomislimo na hribe, v skoraj isti sapi pomislimo tudi na prijetne gorske koče – a teh ni na vsakem vrhu, kar pomeni, da se na vrhu morda ne bomo mogli osvežiti in okrepčati. Nahrbtnik zato napolnite s  prigrizkom ter vodo, ki bo poskrbela, da na poti ne boste žejni.  

promocijska fotografija

Če boste na poti za hidracijo poskrbeli z naravno mineralno vodo Radenska, boste z njo v telo vnesli tudi kalcij in magnezij, ki sta nepogrešljiva minerala za vse ljudi, še posebno pa športno aktivne. 

Osvojite 3-dnevno Highlander dogodivščino v družbi Vida Pintariča

Radenska bo ob koncu poletja 5 srečnežem in njihovim prijateljem omogočila nepozabno 3-dnevno dogodivščino v družbi slovenskega YouTuberja Vida Pintariča. Skupaj se bodo odpravili na 3-dnevni pohod po Kamniško-Savinjskih Alpah, spali pod zvezdami in uživali v čudovitih razgledih. Z malo sreče ste lahko vi eden od srečnih nagrajencev