5 najboljših športov za izgubljanje kilogramov

5 najboljših športov za izgubljanje kilogramov (foto: Photo by Sarah Cervantes on Unsplash) Photo by Sarah Cervantes on Unsplash
11. 11. 2019

Seveda je zelo pomembno, kaj jemo, izbira pravih živil je za normalno telesno težo bolj pomembna od gibanja, a kombinacija obojega je popolna. Nove študije kažejo, da obstaja 5 treningov ali bolje povedano športov, ki vam bodo pomagali pri izgubljanju kilogramov, tudi če ste nagnjeni k debelosti.

Na našo postavo in kilograme vpliva tudi genetika, a zdrav življenjski slog je tisto, za kar lahko poskrbimo sami. Strokovnjaki so odkrili pet najboljših športov, ki zmanjšajo genetske učinke na našo telesno maso, če jih izvajamo redno. In za to gibanje praktično ne potrebujemo nobenega znanja, moramo ga izvajati le dosledno. Raziskava je bila objavljena na internetni strani Plos Genetics.

Tek

Ta podatek vas brez dvoma ni presenetil. 40 minut teka vsaj petkrat na teden ima zelo močan vpliv na našo postavo in kilograme, tudi če smo genetsko nagnjeni k debelosti. Tek ima pozitivne učinke zaradi različnih razlogov: redno smo na zraku in gibamo ter tako zmanjšujemo stres, poleg vsega pa porabljamo še kalorije. Strokovnjaki pravijo, da ima reden tek najboljše učinke na naše telo od vseh športov, vendar pozor – tukaj govorimo o lahkotnem, a rednem teku, ki traja vsaj 40 minut in nam mora dvigniti srčni utrip. Reden tek si lahko privošči vsak, ki bi bil rad vitek in zdrav, ugotoviti morate le, kje boste tekli vsaj malo skriti pred cestami in hrupom – v Sloveniji to ne bi smelo biti težko, saj imajo tudi vsa mesta kar nekaj zelenih oaz in gozdičkov.

Hoja in hitra hoja

Vam ni do teka? Razumemo. Zelo dober učinek na vaše telo ima tudi hitra hoja, ki bo poskrbela tudi za druge zdravstvene težave – uravnavanje sladkorja v krvi, s hojo boste krepili srce in menda pomaga tudi pri plodnosti. Strokovnjaki vsak dan priporočajo najmanj uro hoje (od 5 do 6 kilometrov), hitre in dinamične, a če nimate časa, lahko vse skupaj opravite tudi po delih, na primer, da greste peš v službo ali pa parkirate avto vsaj pol ure stran in tako mimogrede opravite vsakodnevni trening. Zelo pomembna je doslednost in hitrost.

Pohodništvo


Slovenci smo znani po tem, da radi hodimo v hribe, zato je za nas tudi pohodništvo dobra izbira za nadzorovanje telesne teže in ohranjanje kondicije. Saj veste, v hrib lepo poženemo naše srce, pulz se nam dvigne, na koncu pa smo nagrajeni s čudovitimi razgledi. Že danes jo skupaj z otroki ali prijatelji mahnite na bližnji hrib in naredite nekaj zase.

Joga


Zanimivo, da so znanstveniki odkrili, da joga zelo podobno kot tek dolgoročno močno vpliva na zmanjšanje vpliva genov na našo težo. Rezultati so predvsem vidni pri ljudeh, ki obiskujejo daljše in redne treninge joge – od 70 do 90 minut. Seveda pa joga ne bo vplivala le na kazalce na vaši tehtnici, ampak vam bo pomagala zmanjšati vpliv stresa na vaše zdravje, odlična pa je tudi za vse napetosti v telesu, posebno za ljudi, ki veliko sedijo. Redno izvajanje joge, tudi doma, bo okrepilo kosti in preprečilo nastanek osteoporoze.

Ples


Ja, prav ste prebrali, ples bo vplival na vašo težo ne glede na gene. Če ne plešete ravno v folklorni skupini in pri hip – hop mamah, potem se vpišite na salso, zumbo, lahko pa tudi na klasični džez balet. Ples je zares čudovita vadba, ki vam pomagala obdržati vitko linijo, glasba pa je sploh blagodejna za naše počutje.

Zaključek

Najdite gibanje, ki vas veseli in vam ne bo povzročalo stresa. Tek je super izbira, a hoja ni nič slabša. Izleti v gore, ples v bližnji šoli – ne boste verjeli, kako pozitivno bo vse skupaj vplivalo ne samo na vaše kilograme in postavo, ampak tudi na vaše razpoloženje in življenje. Joga? Kako sploh živite brez joge? A ne pozabite nekaj – bodite vztrajni in dosledni pri treningih ter ne iščite izgovorov!

 Preberite še: Kako se motivirati za gibanje tudi v mrazu, dežju, megli in temi?  ali Simptomi pomankanja vitamina D.