6 načinov, kako izpopolniti trening

6 načinov, kako izpopolniti trening (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2018

Ker smo vedno lahko še boljši in stopimo stopničko višje, je tu nekaj načinov, s katerimi bo trening še bolj uspešen in nikoli izpuščen.

Natanko določite dan in uro vadbe

Kadar načrtujete le približno, se hitro najdejo razlogi, zakaj ravno tisti dan ne morete v telovadnico. Minevajo dnevi in tedni, vi pa še vedno niste opravili niti enega treninga. Da bi se temu izognili, v koledar vpišite točne termine, ki bodo namenjeni športnim aktivnostim. Naj se ne prekrivajo z drugimi opravki, upoštevajte tudi prevoz do telovadnice in vse faktorje, ki bi vam lahko dali razlog, da ostanete doma. Ko se jih znebite ali jih ustrezno prilagodite, se boste bolj verjetno odpravili. Vztrajajte vsaj en mesec, da vse skupaj postane zdrava navada.


Ne pretiravajte

Dober trening daje neopisljivo dobre občutke in za trenutek smo prepričani, da zmoremo vse. Vendar naj vas to ne zavede. Rekreirajte se v okviru svojih sposobnosti in ne pretiravajte z intenzivnostjo, saj si boste prigarali le slabo počutje in poškodbe. Ko boste prisiljeni nekaj časa ostati v postelji, se boste težje spravili nazaj v kondicijo. Namesto tega pridno trenirajte in stopnjujte vaje, ko boste na to pripravljeni.


Opravljajte tudi vadbe, ki vam niso povšeči

Pomembno je, da si najdete aktivnost, ki vas bo veselila in zaradi katere vam ne bo težko obuti športnih čevljev. Vendar morate izvajati tudi vaje, ki so za vaš cilj nujno zlo, čeprav vam niso pri srcu. Tekači se odpravite v telovadnico na trening za moč, če trenirate z utežmi, vadite tudi vzdržljivost in ravnotežje, ne pozabite na vaje za noge … Preverite, česa se morate lotiti, da boste dosegli želen rezultat in vsaj enkrat tedensko opravite takšno vadbo.


Stvari pripravite vnaprej

Zmedeno iskanje oblačil in pripomočkov, ki jih potrebujete za trening, vas lahko odvrne od športa, še posebej, če ste jutranji telovadci. Zato se vedno pripravite vnaprej. Umirjeni boste razmišljali bolj zbrano in na kup zbrali vse, kar ne sme manjkati v športni torbi. Pomislite tudi na prigrizek pred in po vadbi, da vas ne zavedejo nezdrave odločitve. Če imate možnost, si obroke pripravite vnaprej.


Naučite se prilagajanja

Vse se vedno ne bo izšlo po načrtih, a to ne pomeni, da se morate zaradi službenega kosila povsem odpovedati vadbi. Lotite se krajše visoko intenzivne vadbe ali jo opravite kar doma brez pripomočkov. Enako velja za aktivnosti, ki jih načrtujete zunaj. Upoštevajte vremenske razmere in za vsak slučaj sestavite tudi vaje, ki jih lahko opravite notri. Ko se naučite prilagajanja, vam ne bo težko preurediti urnika, kadar je to potrebno. To se bo poznalo tudi na drugih področjih v življenju.

Preberite tudi: