10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Car gravitacije

24. 2. 2005

Kaj imajo skupnega Superman, Neo, Spiderman in Še kateri od filmskih junakov? Poleg tega, da po njih hrepenijo same luštne bejbe in da jih glavni junak prej ali slej tudi dobi med pernice? Odgovor: fizikalni zakoni, ki sicer veljajo za 99 odstotkov vsega zemeljskega prebivalstva, jim pomenijo toliko kot haaško sodišče za bivšega predsednika Miloševića. Filmski junak malo poteče, se odrine in že drvi med oblaki. Kdo med vami si ni ob gledanju takih in podobnih filmov vsaj enkrat zaželel, da bi vsaj za nekaj časa rekel gravitaciji adijo in se pognal v višave? A dokler znanost in medicina ne bosta začeli v naše hrbte vgrajevati mini raketnih motorjev, se bomo morali zadovoljiti z drugimi načini vnebozetja. Lahko pokadite kak džojnt in že ste “high”, a mi vam seveda raje predlagamo šport – sezite po kombinaciji padala in zmaja, imenovani “kite” oziroma kajt. Kajt v svoji zasnovi močno spominja na padalo – je ozka in ne preveč dolga cunjica iz padalske svile, najlona in še kakega drugega materiala, ki je na vašo osebo navezana z zelo dolgimi vrvicami. V primerjavi z navadnimi ali jadralnimi padali vam tokrat ne bo treba iskati visokih kucljev ali se na potrebno višino dvigniti z letalom, temveč se boste od tal odlepili kar tam, kjer ste.

Ko se gravitacija obriše pod nosom

Sam princip je neverjetno preprost: na tleh razprostrete padalo kajt in ga s tremi ali štirimi vrvicami spravite v zrak. Najtežji del je za vami. Ko se zdaj v kajt upre dovolj močan veter, vas začne premetavati in dvigovati v zrak. Zdaj dajte pod noge še nekaj premikajočega – rolerje, snežno desko, smučke, drsalke ali kaj podobnega, in že vas bo odneslo. Pozor – leteli kot ptica ali letalo NE boste, kar je pravzaprav še najbolje, saj se povprečne hitrosti na snegu gibljejo od 50 do 60 km/h. Pri kajtu ni varnostnih pasov, zračnih varnostnih blazin in česa podobnega, torej so možnosti za poškodbe toliko večje. Letenje torej odpade. A nikar ne bodite razočarani, saj vam je na voljo cel kup drugih adrenalinskih potez – večji in manjši skoki, obrati in salte v zraku ter podobne akrobacije, kar je že samo po sebi dovolj zahtevno. Samo skoki pri kajtanju so povprečno visoki od 10 do 15, dolgi pa od 30 do 40 metrov.

Malo tehnikalij

V grobem obstajata dve vrsti kajtov: napihljivi oziroma “tube” in nenapihljivi oziroma “foil”. Napihljive se največkrat uporablja za vragolije na vodi, o čemer smo že pisali, “foil” pa so kot nalašč za trdne površine – travo, asfalt in sneg. Za začetnike so najprimernejše površine kajtov od enega do treh kvadratnih metrov, bolj izkušeni pa posegajo po pet do enajst kvadratnih metrov velikih jadrih. Tudi vrvice, s katerimi nadzorujete kajt, so različno dolge – od 15 pa do 25 metrov. Vsak kajt ima tudi t. i. trapez – širok pas oziroma nekakšen križanec med stolčkom in močno podloženimi plenicami, ki si ga privežete okoli ledij in na svoje sedalo, na ta pas pa pripnete zavoro in druge “komande”. Te so nujno potrebne, da obvladujete svoje padalo in ga imate pod nadzorom. Kajt nadzorujete s 50 do 70 centimetrov dolgim drogom ali s posebnimi ročkami. Sistem je povsod enak: z zategovanjem vrvic jadru zapirate dotok vetra oziroma vzgon na določene predele, kajt pa se na to odzove z vijuganjem levo in desno, v skrajnih primerih pa lahko tudi izgubi moč. Vsak kajt ima tudi posebno zavoro, ki je pritrjena naravnost na trapez. Če se slučajno kaj zalomi, recimo če vas pograbi močan veter in kajta več ne obvladujete, potem nadzorno palico ali ročke preprosto izpustite in zavora se zategne kar sama.

Lahkomislenim vstop prepovedan

Kajt je po svoji zasnovi preprost izum in ga je relativno lahko obvladati. Zaradi tega so se pripetile mnoge neprijetnosti, ker so ljudje namesto na tečaj krenili kar neposredno v trgovino in si ga kupili, potem pa se šli preizkušat na neprimeren teren v neprimernem vetru. Samo za primer naj navedemo, da kajta pri postavljanju v zrak ne smete nikoli nastaviti neposredno v smer vetra, temveč vedno postrani. Če ga boste obrnili direktno v veter, vas bo veter pograbil s tolikšno močjo, da boste naslednjih dvajset metrov popolnoma v njegovi oblasti. Ker pa kajt še ne bo v polni višini, ne boste potovali po zraku, ampak po zemlji, najverjetneje z glavo ali jajčki najprej. Če pa ste izbrali precej neraven teren … Znani so primeri iz skalnate Istre, kjer so začetniki po nekajmetrskem oranju z glavo naravnali kar precej skal in si olupili lepe zaplate kože. Torej pamet v roke in se najprej udeležite tečaja, da si pridobite osnovno teoretično in praktično znanje. Naučili vas bodo nekaj malega o vetru, vzgonu, kako deluje krilo in kako usmerjate kajt, potem pa boste pod budnim očesom inštruktorjev na primerno mehkem terenu začeli varno gledati na svet s ptičje perspektive.

Rotvajlerji

Vse skupaj pa v živo poteka nekako takole: po tleh razprostrete kajt, njegove vrvice navežete na nadzorne ročke, si nataknete trapez, nanj pritrdite zavoro – in to je to. Še nekaj močnih potegljajev za vrvice in že je kajt v zraku. Zabava se lahko začne. Ste se že kdaj bojevali s psom za palico ali, še bolje, za kako cunjo? Oba sta zagrabila za vsak svoj konec in že se je merjenje moči začelo. Se spomnite, kako divje in zagnano vleče pes? Še tako majhen cucek pri takem ruvanju pokaže izredno moč in lahko premakne iz ravnotežja tudi desetkrat težjega človeka. To doseže z neenakomerno vleko: nekaj časa vleče kot bik, potem popusti, potem nekajkrat močno pocuka, vmes opleta z glavo … Občutek, ko se v kajt zaganja veter in ko vam v rokah poplesuje usmerjevalna palica, je zelo podoben. Razlika je le v tem, da vam tu nagaja najmanj deset podivjanih rotvajlerjev. Cela zadeva tudi ni brez fitnes vrednosti: že po nekajminutnem kajtanju boste zelo lepo čutili roke od zapestij pa vse do ramen. Na udaru so tudi noge, ker morajo prevzeti vse tresljaje, ki jih prejmejo od rok. Ker se tresljaji prenašajo skozi ves trup, pravzaprav pridobi od tega celotno telo, a po nekajurnem veslanju po zraku in zemlji si boste najbolj utrudili prav roke, noge in pa zanimivo – trebušne mišice. O pomembnosti neenakomerne vadbe, tako da mišica nikoli ne ve, s čem jo boste obremenili naslednjo sekundo, pa smo v naši reviji že velikokrat govorili. In verjemite, bolj neenakomerne vadbe od ruvanja z vetrom ne boste dobili.

Gregor Logar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri