Fun bike park - užitki na kolesarskem poligonu

29. 5. 2008

Kolesarski adrenalin - drvenje med koreninami, divji spusti po strmih travnikih in skoki čez skakalnice. To je letna zabava v Kranjski Gori!

Čas, ko so smučišča ponujala samo užitke na belih strminah, je že zdavnaj minil. Malo zaradi razvoja turizma in novih zvrsti adrenalinskih športov, malo pa tudi zato, ker smo ljudje pripomogli h globalnemu segrevanju in s tem k zelenim ali pa vsaj krajšim zimam. Številna smučišča so se zato odločila razširiti svojo ponudbo tudi na toplejši del leta ? in kaj je primernejšega kot spuščanje s kolesi po smučarskih progah? A ker ne gre bezljati s kolesi kar vse povprek po zelenih smučiščih, so se kolesarski navdušenci odločili strniti svoje aktivnosti v tako imenovane kolesarske (bike) parke.

Zgledi vlečejo

V tujini je takšnih ponudb veliko. Med najbolj znanimi so kolesarski parki v zimskih centrih, kot so Avoriaz, Morzine, Portes du Soleil, Les Arcs, Les Gets in Val Thorens v Franciji, Todt­nau v Nemčiji ter Villars in Neuchatel v Švici. V kolesarskih parkih v teh centrih najdete steze za bolj in manj izkušene kolesarje, za začetnike in profesionalce, veliko prog pa je urejenih tudi zunaj parkov. Poznavalci priporočajo predvsem področja okoli Morzina, ki so čez poletje menda kolesarsko tudi najbolj obljudena.

Spust z Vitranca

Zabave za gorske kolesarje različnih zvrsti in še posebej za tiste, ki radi drvijo po urejenih progah in napravah teh parkov, pa ni treba iskati samo v tujini. Najboljši odgovor na dogajanja onstran meja naše deželice so namreč ponudili v Kranjski Gori in že pred nekaj leti postavili prvi kolesarski park pri nas.

Ni med večjimi v Evropi, ima pa vse, kar imajo njegovi večji bratje. Opraviti spust s 350 metri višinske razlike nikakor ni mačji kašelj. Fun Bike Park v Kranjski Gori ne ponuja samo prog, ki bi bile primerne za začetnike, ampak tudi take, ki ustrezajo tudi najbolj izkušenim. O precejšnji raznolikosti govori 60 objektov na progah, ki jih lahko kolesarji poljubno kombinirajo med seboj in s tem dosežejo želeno težavnost spusta. Morda bodo poznavalci drugačnega mnenja, toda izmed vseh značilnih ‘začimb’ spusta z Vitranca, kot so strmi ovinki, hitri travnati deli, leseni zidovi, koreninasti odseki in skoki v dožino in globino, so na nas naredili največji vtis prav slednji.

Skakalnica v zgornjem delu proge je za gledalca strašljiva in kar nekaj obis­kovalcev je tisti dan rahlo v dvomih čakalo, da se prvi kolesar požene po leseni napravi. Čeprav so si potem kolesarji in njihovi skoki čez leseno napravo sledili po tekočem traku, nihče od opazujočih ? čeprav so bili med nami tudi dobri športniki drugih zvrsti ? ni kazal večje potrebe po preizkušanju na takšni globinski pre­­­izkušnji. Vsaj ne takoj pri prvi vožnji. Zmernost pri prvih vožnjah

v MTB downhillu (gorskokolesarskem spustu) je pametna poteza, saj kolesarjem omogoča daljšo kariero v tem športu.

Z znanjem do užitka

Seveda se je priporočljivo najprej primerno izobraziti o takšnem kolesarskem početju. Potrebno znanje lahko dobite pod strokovnim vodstvom; na tečajih se je mogoče naučiti osnovno tehniko vožnje na vseh ovirah, ki imajo v parku domovanjsko pravico. Pravilna vožnja seveda vodi v postopno izgubo strahu, vse skupaj pa k prvovrstnemu adrenalinskemu užitku. Če boste postali MTB-navdušenci, se boste pozneje udeleževali tudi MTB-oziroma gorskokolesarskega tabora. Prvo možnost za to imate že konec letošnjega poletja, in sicer od 26. do 28. avgusta.

Za tiste najbolj zagnane, ki poleg odlične tehnike premorejo še pedagoško žilico, pa je na voljo tudi tečaj za pridobitev naziva učitelj gorskega kolesarstva. Stvar seveda ni kar tako, saj poteka pod okriljem Inštuta za šport na Fakulteti za šport in Kolesarske zveze Slovenije. Z uspešno opravljenim tečajem lahko vodite organizirane kolesarske izlete in ture, delujete v kolesarskih parkih in v s kolesarstvom povezanih dejavnostih.

Ture zunaj parka

Seveda bolj ali manj adrenalinska vožnja prek 60 objektov ni vse, kar lahko kolesarski park ponudi. Urejena je tudi proga za spust, kjer tradicionalno vsako leto priredijo tekmo v tej disciplini. Ne dvomimo, da naravne prepreke z vkopanimi ovinki prav tako ponujajo pravi adrenalinski užitek. Seveda pa sta zato nujna primer­­­­­na hitrost in dovolj usvojena tehnika.

Tisti kolesarji, ki ne trpijo za pomanjkanjem adrenalinskih voženj, imajo v okolici Kranjske Gore številne možnosti za lažje kolesarske izlete pa tudi za izjemno slikovite in nekoliko zahtevnejše ture. Takšno je kolesarjenje po Karavankah z osup­ljivimi razgledi na Julijske Alpe, nekoliko lažje pa so ture v stranskih dolinah Julijcev. Vsi ti izleti so primerni za tiste, ki bi živžav kolesarskega parka radi nekoliko zamenjali za kolesarsko izkušnjo v pristnejši naravi. Osnovne opise teh tur lahko najdete na spletni strani Fun Bike Parka, sicer pa se v sezoni lahko dogovorite tudi za vodeno kolesarjenje po okolici Kranjske Gore.

Brez opravičila

Letošnja pomlad je bila povsod po Sloveniji mokra, v hribih pa celo snežena vse do dolin, kar je povzročilo precej blata na marsikateri travnati površini in tako tudi v kranjskogorskem kolesarskem parku. Odprtje bo morda malo zakasnilo, a do izida članka bi moralo biti že priprav­ljeno. Sicer pa vremenoslovci napovedujejo suho in vroče poletje. Za žejne oziroma lačne kolesarskega adrenalina torej ni ovir – in tudi ne opravičila.

Urban Golob, foto: Urban Golob