Oviratlon - preizkusite se!

Oviratlon, obstacle Challenge (foto: Milan Tomažin) Milan Tomažin
18. 5. 2012

Ste se kdaj spraševali, kako se soočate z izzivi, ki so pred vami? Ste razmišljali, kako uspešni ste pri premagovanju lastnih strahov in ovir, ki so na poti do vaših zastavljenih ciljev? Se izzivov v življenju ustrašite ali se jim pogumno podate naproti?

Možnosti za preizkus samega sebe je vsekakor veliko, ena izmed njih pa je tudi oviratlon – eden najbolj  prvinskih preizkusov samega sebe in svojih sposobnosti, ki bo 16. junija 2012 na Pokljuki.

Ovira­tlon vam torej ponuja priložnost, da preizkusite svojo vztrajnost in pogum, se spopadete z lastnimi strahovi ter prestavite meje svojih telesnih in psihičnih sposobnosti. S samozavestjo uspešne oviratlonke oziroma oviratlonca pa se boste zagotovo lažje soočali tudi z vsakodnevnimi izzivi.

Cilj je premagati samega sebe

Domovina oviratlona je v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, kjer se pojavlja pod različnimi imeni, a s skupnim konceptom premagovanja ovir (t. i. obstacle challenge).

Gre za atraktivno obliko športnega udejstvovanja, oblikovano na primeru usposabljanj specialnih enot, ki že vrsto let privablja številne udeležence obeh spolov, različnih starosti in telesnih sposobnosti oziroma zmogljivosti.

V Sloveniji bo tak preizkus samega sebe, ki so ga organizatorji poimenovali ovira­tlon, letos organiziran prvič.

Na 8,5-kilometra dolgi progi bodo pred oviratlonci številne privlačne ter zanimive ovire, tobogani, bazeni z vodo, blatni predelili in podobno.

Organizatorji poudarjajo, da čeprav so ovire narejene po vzoru preizkusa in treninga pripadnikov modernih specialnih enot, jih lahko premaga vsak, ki je dovolj vztrajen, motiviran in sposoben delovanja v timu.

Ključ za uspeh je torej timsko delo, saj je večina ovir zasnovana tako, da jih je lažje premagati, če bodo udeleženci med seboj sodelovali.

S tem želijo organizatorji opozoriti na pomen medsebojnega sodelovanja in solidarnosti tudi v vsakodnevnem življenju. Tudi zato je oviratlon netekmovalen: udeleženci ne bodo bili bitke s časom, ampak s seboj.

Oviratlonci prispevajo za dober namen

Za uspešno opravljen oviratlon sta potrebni tako fizična kot psihična pri­pravljenost. A med nami obstajajo ljudje, ki so zaradi najrazličnejših vzrokov gibalno ovirani in s tem prikrajšani za 'normalno' življenje. Vložiti morajo toliko več truda v premagovanje povsem navadnih in preprostih vsakodnevnih preprek.

Še posebej ranljivi so v takšni situaciji otroci, zato so se organizatorji odločili, da bodo Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Soča od vsake prijavnine namenili 1 evro za nakup plezalne stene v glavni telovadnici.

Tako otroci kot odrasli namreč pri plezanju krepijo moč mišic, spretnost gibanja, pozornost, načrtovanje, voljo in odločnost, kar pomembno prispeva k uspešni rehabilitaciji.

Preizkušanje svojih zmožnosti na napravah, ki jih uporabljajo zdravi, pa je še dodaten motiv za pozitivno naravnanost v procesu rehabilitacije.

Sprejmite izziv – postanite oviratlonci

Vas je zamikalo, da bi tudi sami postali oviratlonci?

Sprejmite izziv in se prijavite: www.oviratlon.si.

Iz revije Lisa, foto: Milan Tomažin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri