Skok v prazno

24. 6. 2004

Ideja, da bi skoČili z izvodom revije Men’s Health iz letala in ga nato med prostim padom moliti proti snemalcu, se je porodila pri naših španskih kolegih. A kaj, ko je naša oblikovalska ekipa kaj kmalu ugotovila, da so te slike montirane. Novinarja so oblekli v kombinezon, ga obesili na drevo, mu v roke potisnili revijo in ga fotografirali, nato pa posneto predelali. V slovenskem uredništvu Men’s Healtha smo se odločili, da pri nas kaj takega ne pride v poštev.

S takimi željami in z izvodom revije Men’s Health sem se oglasil pri Vesminu Kajtazoviču iz Skeri-Fly Teama, ki se med drugim ukvarja tudi s tandemskimi skoki. Čez slabo uro, ko mi je veter med prostim padom trgal revijo iz rok, sem razumel, zakaj so Španci prenarejali fotke! Revijo je dobesedno raztrgalo na kosce.

Pri tandemskem skoku s padalom se namreč teža obeh, novinca in vodje skoka, seštejeta in rezultat je velika hitrost. Samo v nekaj sekundah prostega pada doseže tudi do 500 kilometrov na uro! Če bi pri tej hitrosti odprli padalo, bi potrgalo njegove vrvi. In ker je padalo pritrjeno na padalca s trakovi okoli nog in ramen, bi vam najmanj potrgalo noge in zmečkalo ramena. Poleg tega bi izgubili edino sredstvo, ki naj vam bi zagotavljalo mehek pristanek na tleh. To so slabe plati tega športa. In dobre? Hm, kje bi začel . .

Pripravljeni . .

Obvezne opreme ni. Potrebujete le svojo “premaknjeno” glavo in zalogo dobre volje, za vse drugo poskrbi vaš zračni Vergil. Tandemsko padalo, sistem vezi, kombinezoni, očala in usnjene čepice dobite na kraju dogodka. Sicer pa, kdo bi vse to kupoval? Padalo stane toliko kot manjši avtomobil, torej kot bi skočili s fiatom puntom na hrbtu.

Za nas je poskrbel duo Skeri-Fly Team, ki ga tvorita pilot tandema, Jože Veldin - Džouzi, in snemalec, Vesmin Kajtazovič - Veso. Vesmin je tudi scenarist in režiser z veliko treninga in več kot 700 snemalnimi skoki. Za nekaj dodatnih cekinov bo posnel ali fotografiral tudi vaš skok. Filmček boste dobili zapečen na DVD-ju, opremljen z glasbo po lastnem okusu. Tudi Jože je star padalski maček z več kot 2500 skoki in skupno več kot 24 urami padanja. Preizkusil je vse možne padalske discipline, z Vesminom pa sta edina slovenska tekmovalca v skysurfingu.

Neustrašni dvojici sem zato zaupal, da ne bosta zakuhala podobne polomije, kot jo je neki duo v Istanbulu. Skeri-Fly Team je sicer nov padalski klub s sedežem v Murski Soboti, deluje pa po vsej Sloveniji. Poleg tandemskih skokov ponujajo tudi nadaljevalne padalske tečaje in skoke v tandemu, snemanje glasbenih videospotov, skoke na prireditvah in padalsko šolanje.

… Pozor …

Vzleteli smo z letalom antonov A-2, ki je od zunaj takšen kot zelo okorna škatla, notri pa presenetljivo tesen. Ob zaganjanju se oglaša kot stara kosilnica, iz njega se kadi kot iz traktorja, deluje pa na vse, kar je več kot 91-oktansko. Res se ne more primerjati z Lufthansinimi frčoplani, toda udobje sedežev in poleta je bilo zadnje, na kar sem pomislil. Kot novinec sem mislil le na trenutek, ko bo treba zapustiti leteči zaboj in se zanesti le na vodjo skoka in njegovo padalo. Letalo je potrebovalo približno 25 minut, da se je povzpelo na ciljno višino 3100 metrov.

Prišel je težko pričakovani trenutek. Drugi padalci so hitro skočili drug za drugim, tako da se je letalo kar prehitro spraznilo. Tandem gre namreč vedno zadnji. Z Džozijem sva se odgugala (zaradi naveze se drugače ne da) proti vratom in se namestila. Ko sem se zazrl v tri tisoč metrov globine, sem še enkrat preletel vse, ki sem storil v življenju, in vse, kar bi še moral. A Džouzi se je pognal … in že sva letela. Ups, padala.

… Skok!

Občutki? Hitrosti na nekaj tisoč metrih med prostim padom sploh ne občutiš. Veter divja mimo tebe, a tebi se zdi, da se sploh ne premikaš. Prevzame te blagodejen občutek prostosti in svobode, kar neka- ko sprostiš se. Pozabiš na popolnoma vse, celo na dihanje. Lahko se tudi dereš, ker te tam gori tako nihče ne sliši. Skratka, svoboden

si kot 80 kilogramov težka ptica. Drugače je, ko vodja odpre padalo in začneta jadrati.

Panorama naše zelene Slovenije se takrat odpre v vsej lepoti, težava je le v tem, da se šele takrat zaveš, da bingljaš nekje na tisoč metrih, pripet na odrešilno padalo z zgolj dvema trakovoma. No, tisti, ki so trdnost materialov že preizkusili, jih takšne misli ne tarejo. Uživajo v razgledu, se malo posončijo in se nasploh lepo imajo. Jaz sem hotel čim prej dol. Tja sem tudi srečno prispel, toda po kaki minuti, ko sem malo prišel k sebi, sem že obžaloval.

Bodite pametnejši od mene in za tistih 33. 000 tolarjev, kolikor stane skok, ostanite kako minuto dlje v zraku. Brez skrbi, z recimo Skeri-fly Teamom so leteli (oziroma padali) že Lojze Slak, cel kup umetnikov in politikov, pa ni še nihče naredil luknje v tleh. Bi radi dobili zanimivo darilo za rojstni dan, kako obletnico ali abrahama? Podtaknite prijateljem izvod te revije, odprte na tej strani, in se pustite presenetiti!

Gregor Logar