Trik za na kartico

28. 7. 2005

Verjetno ste s počitnic poslali prijateljem in kolegom malo morje razglednic in tudi vam jo poštar prinese

skoraj vsak drugi dan. Pogledamo, od koga je, natančneje, od kod je, morda celo preberemo, kaj piše, in bežno pregledamo motiv na kartici. Običajno vidimo sonce, plažo ali kako mestece ter seveda nesramno modro morje s seveda nepogrešljivim jadralcem na deski. Resnično, če tega ni na sliki, se nam zdi, kot da nekaj manjka. Se jih spomnite? Stojijo na deski in se lenobno vozijo gor in dol nekaj metrov od obale. Nam, adrenalinskim bralcem MH, je njihovo početje, milo rečeno, čudno. Le kateri mlad in energičen človek se lahko zadovolji z malodane “penzionersko” plovbo na deski? Ha, dragi bralci, videz vara! Jadranje na deski je de facto najhitrejši vodni šport na jadra. Težava je le v tem, da je seveda nujno potreben dober veter. In tega imamo v Sloveniji toliko kot obale – manj kot nič. Sicer pa kot začetnik močnega vetra niti ne boste potrebovali. Potrebujete le voljo in približno deset ur svojega prostega časa.

Koncept je preprost – stojite na plavajoči deski in z ogromnim jadrom lovite veter, ki vas poganja po vodi. To je vse. Obstaja več vrst jadranja: na začetku boste samo križarili po vodi in se lagodno premikali od ene točke do druge–”freeride”. Jadrali boste v zmernem ali šibkem vetru, močnem nekje do 25 km/h. Pozneje boste lahko jadrali tudi v močnejšem vetru, za kar boste potrebovali že malček drugačno opremo in malo več izkušenj, a bodo zato tudi hitrosti večje. Lahko se boste lotili slaloma, lahko pa “freestyle” deskanja, kjer boste pokazali vse spretnosti - skoke, salte in razne druge trike, ob katerih bo postala mokra marsikatera opazovalka (pa ne od morske vode). Ultimativno jadranje je seveda tisto na valovih, kjer so skoki največji in je tudi sproščanje adrenalina najmočnejše, a zahteva tako velike valove, kot jih Jadran ne premore. Tu bo treba skočiti na Kanarske otoke ali Havaje.

Oprema

Potrebovali boste nekaj malega osnovne opreme. Nujna je deska, ki je za začetnike široka, dolga in dejansko nepotopljiva, razen če boste zapeljali na kako morsko mino. Deske so lahke, težke od pet do deset kilogramov. Jadro boste izbrali glede na svojo telesno višino, jambor je tako ali tako standarden za vsako jadro, potrebujete pa tudi tako imenovani lok, torej krmilo. Z njim boste jadru in deski dopovedali svoje namene. Manjka samo še zglob, ki jadro in jambor pritrdi na desko, ter trapez, obložen širok pas, ki vas prek ledvenega dela veže na lok in vam tako razbremeni roke. Začetnikom ponavadi pride prav še neoprenska zaščita (rokavice, čevlji in obleka), da se obvarujejo pred soncem, mrazom, modricami in odrgninami. Vso to opremo si lahko nabavite v trgovini Surf shop Amodor na Gortanovi 21 (Športni park Kodeljevo, nasproti vhoda v fakulteto za šport). Ta kraj je prava meka za vse začetniške in nadaljevalne jadralce, saj vam bosta prodajalca Boštjan in Dušan svetovala pri nakupu, po želji pa tudi napotila v edino šolo za jadranje z licenco.

Vse poti vodijo v Koper

WSC Boom Koper je trenutno edina šola v Sloveniji, ki ima licenco za učenje jadranja na deski. Odšteli boste okroglo tri cankarje in za ta denar dobili na voljo opremo, obleko in deset šolskih ur. Na tečaju je od tri do pet ljudi, traja po dve uri na dan, torej pet dni.

Jadranje na deski je zelo varen šport, saj česa hujšega od modric in kakšne buške ne boste staknili, celo zvinov gležnjev je hudo malo. Primeren je za vse starosti in oba spola. Deklet je sicer še vedno malo, vendar se njihovo število močno povečuje. Za ta šport ne potrebujete posebne psihofizične kondicije. Zadostuje le tolikšna moč v rokah, da lahko dvignete jadro. A pozor: pri jadranju so prav roke najbolj obremenjene. Po treh urah boste imeli kar lep “musklfibr”, pri hitrem jadranju pa bodo močno obremenjene tudi noge. Odličen fitnes na morju torej. Pa ne samo na morju. Začetniki lahko jadrajo tudi na domačih jezerih - posebno priljubljena so Cerkniško, Bohinjsko, Velenjsko in Gajševsko jezero ter “šoderjama” pri Mariboru.

Hitrost nasproti

Po začetnem tečaju ste pripravljeni, da deskate po svoje, kakor in koder vam prija. Z malo vaje boste postali dovolj zreli za malo naprednejšo opremo, s katero boste dosegali večje hitrosti in uganjali več norčij. Povprečna hitrost v Sloveniji v dobrem vetru je nekje 40 km/h, ko se začnejo pravi užitki, saj se deska pri malo večjih hitrostih odziva kot gliser - sprednji del se ji kar odlepi od vode. Rekorda, ki znaša kar 91 km/h, verjetno ne boste prekosili, lahko pa se mu približate. Kdo ve, če boste res dobri in če vam bo uspelo biti na pravem kraju ob pravem času, boste lahko tudi vi krasili kako počitniško kartico.

Gregor Logar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri