Capoeira Energy

Capoeira Energy (foto: promocijski material) promocijski material
13. 3. 2010

Prvič sem capoeiro doživela med sprehodom po mestu. Čeprav nisem privrženka borilnih veščin, me je pozitivna energija, polna radosti, ustavila, da sem si do konca ogledala predstavo te brazilske plesno-borilne veščine, igre gibov, misli, vživetij.

Potem me je pa na vadbo Capoeira Energy povabila Anina. In tako sva se skupaj z mojo devetmesečnico odpravili na individualno uro te vadbe in obe uživali (mala je na koncu zaspala v viseči mreži, jaz pa sem se polna energije lotila opravkov).

Predstavljala sem si vadbo, na kateri se bom potila in kjer bi bilo zaželeno, da delam oziroma se vsaj učim akrobacij in 'letenja po zraku'. A Capoeira Energy ni 'power vadba', temveč veščina, pri kateri popolnoma prisluhneš sebi.

Kjer delaš tako in toliko, kot ti narekuje telo. In kjer začutiš pretok svoje energije, usklajenost s soigralcem, meje sebe in meje drugega. Kjer se ob gibanju, glasbi, učenju novih veščin in svojih meja soočiš s svojimi čustvi in z odnosi.

Jaz sem si na svoji individualni uri zaželela, da bi bil z mano moj mož – da bi se spet lahko učila drug o drugem, se sprejemala, prilagajala, pa tudi uveljavljala vsak svojo voljo, se igrala malce drugačno igro z drugačnimi pravili in zraven razvijala in poglabljala svoj odnos.

Capoeira Energy sicer ni mišljena kot delavnica za pare, a meni se je zdelo, da bi bilo to čudovito poglabljanje odnosa. »Capoeira je osnovana na življenjski filozofiji, vsebuje pa tudi veliko terapevtskih prvin,« je moje misli povzela Anina.

Capoeira, plesno-borilna veščina, ki združuje borilno tehniko in elemente plesa,

je nastala z združitvijo bogate afriške duhovne tradicije ter brazilskega temperamenta in energije. Posebno izoblikovana vadba Capoeira Energy pa temelji na kombinaciji preprostih energetskih vaj in osnovnih načel plesno-borilne veščine Capoeire ter nekaterih drugih borilnih veščin.

»Redna vadba pripomore k globljemu zavedanju samega sebe in svojega telesa ter boljšemu psihofizičnemu počutju.

Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na telesno pripravljenost in zmogljivost,« obljublja vaditeljica in dodaja, da se učinki redne vadbe kažejo na telesni, duševni, čustveni in duhovni ravni: »Zviša se raven življenjske energije, izboljšata se koordinacija in pozornost, telo dobi popolnejšo obliko in bolje ga začnemo čutiti in nadzorovati, gibanje postane sproščeno in lahkotnejše, postanemo bolj 'prizemljeni' in odločni, med premikanjem se naučimo uporabljati težnost telesa, kar pripomore k manjši porabi energije, prepoznavati začnemo čustva kot obliko energije, ki jo je mogoče transformirati, naučimo se sproščati postano čustveno energijo (stres, nemir, jezo ...) z zavestno osredotočenostjo na dihanje, zavedati se začnemo moči svojih misli, pri delu v paru se naučimo vzpostaviti kakovostno komunikacijo, tako da upoštevamo drugo osebo in obenem spoštujemo lasten ritem ter meje, uravnovesimo moški in ženski princip – odločnost in eksplozivnost harmoniziramo z nežnostjo in pretočnostjo, zaznavati začnemo lastno energijo in se jo naučimo usmerjati.«

Na uri Capoeire Energy se boste najprej pošteno raztegnili in okrepili posamezne dele telesa, naučili se boste dinamičnih korakov afriških plesov ter plitvo dihanje zamenjali za globoko in pravilno, ki daje energijo in preusmeri misli od stresnih dogodkov na telo, nas tukaj in zdaj, v danem trenutku.

Po ogrevanju se boste posvetili osnovnim elementom capoeire. Brez skrbi, ni vam treba letati po zraku, če tega ne želite, prav tako vas ne bo nihče imel za nesposobne, tudi če ne zmorete osnovnega gibanja – ga boste že usvojili, ko bo prišel vaš čas. In takrat – ali pa že prvo uro, če bo tako reklo vaše telo – boste lahko 'lebdeli' in se obenem zelo zavedali tudi zemlje pod seboj.

Osrednji del vadbe je posvečen tudi delu v paru, učimo se vzpostavljati harmonično komunikacijo s seboj in s soigralcem ob spremljavi glasbe. Na koncu pozornost usmerite vase in se zaveste lastne energije s posebnimi gibi in z dihanjem.

Sončna vadba naj postane vaš vsakdan

Tako je videti ura Capoeire Energy. A nikar te prijetne urice ne 'pozabite' v telovadnici – z mislimi, čustvi in doživetji, ki jih boste tam izkusili, se spoprijateljite v vsakdanjem življenju; korake, gibe, ples in igro v paru pa uporabite za igro z otroki, pošalite se s partnerjem ali se na naslednji zabavi, če bo zmanjkalo zanimivih domislic, spomnite najljubšega delčka vadbe ter se z njo pozabavajte s prijatelji.

In še nekaj – če boste pridno vadili tako doma kot na urah vadbe, bo vaša postava dobila zavidljive oblike, in to brez pretiravanj in prevelikih odrekanj.

Več o Capoeiri Energy na www.anina.derkovic.com.

Petra Arula, Elle