Sodobni bojevnik v evropskem ringu

Foto: Maša Gojič  (foto: Maša Gojič) Maša Gojič
6. 5. 2010

31-letni Ljubljančan Miha Utroša je borec mešanih borilnih veščin (M.M.A. - mixed martial arts, Ultimate fight, ValeTudo), ki se trenutno bori v samem vrhu evropskega MMA. Konec leta lovi borbo za evropskega prvaka v okviru Scottish fight challengateja. Najprej pa ga 27. junija čaka v Stirlingu borba proti izkušenemu Grahamu Turnerju, ki ima za seboj 22 profesionalnih borb.

Sam jih ima 8, z dvema porazoma. Upa, da bo postal evropski prvak in s tem predstavil Slovenijo tudi v MMA. Bori se v kategoriji do 65 kg.

Kaj je bistvo MMA? Iz katerih borilnih veščin se sestoji?

Bistvo MMA je šport in ne borilna veščina. V MMA je dovoljeno skoraj vse. Borba se odvija stoje in v parterju. Dovoljeni so vsi udarci tako stoje kot v parterju, meti, rušenja, zaklepi, davljenja. MMA vsebuje več vrst borilnih veščin, vsekakor pa samo tiste, za katere menimo, da so najbolj učinkovite v danih situacijah. Za borbo v stoje se uporablja boks, kickboks, tajski boks. Za prehod v parter judo in rokoborba, za borbo v parterju pa brazilski jui-jitsu in pa Submission grapling.

Zakaj je pri nas po tvojem mnenju ta šport še relativno neznan?

Šport se pri nas dodobra razvija in ni dvoma, da bo še zrasel. Nekako ni pokroviteljev, ki bi nas podprli. V Sloveniji je bilo okrog 20 tovrstnih dogodkov, vendar so organizatorji šele v zadnjem letu ali dveh poskrbeli za preboj Slovencev na mednarodno sceno. Sam se ne borim v več v Sloveniji, saj menim, da je zunaj bolje. Imam pogodbo s škotsko organizacijo SFC - Scotish fight challenge in dve borbi pod okriljem te organizacije. Zunaj veljam več kot bi pri nas, tudi plačila za borbo so bistveno višja.

Kakšni so tvoji začetki v tem športu, glede na to, da si zdaj profesionalec?

Z MMA sem začel 10 let nazaj in treniral samo to. Poskusil sem se na tekmovanjih v taekvondoju, kjer sem zasedel 3 mesto v svoji kategoriji. Sem hrvaški prvak v parterni borbi v letu 2008. Poskusil sem se tudi v profesionalnem tajskem boksu. V profesionalnih vodah sem od leta 2008. Zase menim,da sem kompleten borec z odličnimi predispozicijami. Tudi drugi menijo tako. Zdaj, ko sem profesionalec, je vse skupaj malo težje. To je moja služba in vedno moram biti pripravljen. Včasih je bilo lažje, saj je šlo samo za 'gušt', ki pa me je s trdim delom in ne malo poškodbami pripeljal v sam vrh, in zdaj lovim svoje sanje. Ne dvomim, da bom uspel.

Kako potekajo treningi? Koliko treniraš?

Trenutno se nahajam v fazi priprav za naslednjo borbo. Priprave že potekajo 5 tednov in bodo potekale še 8 tednov. Zjutraj se mudim na fitnesu, kjer izvajam kardio vaje in vaje za moč in eksplozivnost. Popoldan v svojem klubu treniram boks, tajski boks, parterno borbo, sledijo sparingi s sparing partnerji, na koncu pa še vaje za moč (medicinka, nekaj malih uteži). V soboto zjutraj delam pliometrične vaje in šprinte. Skratka,jem-treniram-jem-spim-jem-treniram. Treningom posvečam 4 do 5 ur dnevno 6 dni v tednu.

Kaj svetuješ začetnikom? Kdo je primeren za MMA? Kje trenirati?

MMA lahko trenira vsak, ne glede na starost in spol. Seveda so treningi temu primerno sestavljeni. Vsi,ki si želijo trenirati MMA, lahko obiščejo naš klub ValeTudo Ljubljana, kjer bomo poskrbeli za njihovo znanje borilnih veščin in kondicijsko pripravljenost.

Priporočamo:
V Stirlingu se je Miha udaril z enim najboljših švedskih borcev Claesom Beverlovom, ki ga je v 22. sekundi borbe knockoutiral. Spektakularno borbo, ki jo je končal v zraku, si lahko ogledate tukaj.

Foto: Maša Gojič