Taj či

23. 8. 2010

Za utemeljitelja taj či čuana velja Chang San-Feng, rojen leta 1247 v obdobju dinastije Sung, čeprav tudi pri taj čiju nekateri viri trdijo, da je star nič manj kot 6000 let. Chang, taoistični redovnik, naj bi nekoč opazoval, kako žerjav napada kačo.

Navdušila sta ga mehkoba in gibkost gibov, s katerimi se je kača spretno izmikala napadom žerjavovega kljuna. Taj či tako še danes zavrača grobe, silovite in večkrat odrezane udarce in brce drugih borilnih veščin.

Izberite taj či

Taj či je starodavna kitajska borilna veščina, ki združuje telo, razum in duha. Od daleč spominja na zelo počasen balet. Vajenci se gibljejo skozi serije zaporednih likov, ki sestavljajo različne forme, pri tem pa uporabljajo tudi napredne tehnike globokega dihanja, sama tehnika pa jih med drugim vodi v stanje meditacije.

To ni nič čudnega, saj je to bistvo mnogih starodavnih borilnih veščin, kar je tudi taj či. Je pa pri njem glavni poudarek na obrambi, ne na napadu. Mnogi Kitajci, med njimi veliko starejših, že stoletja vadijo počasne, tekoče in na pogled zelo lepe gibe za ohranjanje vitalnosti.

Danes si mnogo ljudi v zahodnem delu sveta s taj čijem krepi zdravje in s pridom izkorišča terapevtske učinke, na primer zmanjševanje stresa, izboljšanje ravnotežja in gibljivosti ter tudi za boj proti artritisu.

Skrivnost te veščine je v samih gibih. Na videz počasno, a tekoče premikanje je sestavljeno iz velikega števila obratov in trenj v sklepih. Glava se obrača v vratu z ene strani na drugo, dlani se gibljejo, komolci in ramena se vrtijo …

Z vsako vajo si malenkost povečate gibljivost in si utrdite sklepe. Pa tudi kite, vezi in mišice, ki podpirajo, varujejo in premikajo sklepe, postajajo močnejše in čedalje zdržljivejše. Taj či pomaga ohranjati pravilni položaj hrbtenice, saj se med pravilno vadbo sproščajo pritiski zaradi danes pogoste napačne drže.

Tipičen trening se začne z vajo či kung za umiritev in poganjanje življenjske sile (či) po telesu. Po ogrevanju vas bo inštruktor začel učiti počasne tekoče gibe, in ko jih boste obvladali, boste iz njih sestavili posamezne like. Vsak lik ima ime, ki ste jih verjetno že slišali v kung fu filmih, npr. ‘žerjav razpre krila’.

Imena niso naključje, saj gre pri taj čiju za posnemanje gibanja iz narave. ‘Zvijanje vratu, medtem ko se oziramo za postavno lepotičko’ začuda še ni v repertoarju vaj taj čija. Iz teh likov potem sestavite različno dolge forme.

Osnovna vam bo vzela le kakih 15 minut, naprednejše pa imajo več sto likov in za njihovo izvedbo je potrebna debe­la ura.

Taj či povezuje jin z zemljo in jan z nebesi. Forme, krajše in daljše, so zasnovane tako, da v sebi vzpostavite harmonijo, s čimer si zagotovite duhovno in telesno vitalnost ter po nekaterih pojmovanjih tudi daljše življenje. Vsekakor pa vedrino in dobro zdravje.