Športna legenda praznuje svoj 77. rojstni dan! Kaj danes počne kultni Branko Oblak?

27. 5. 2024
Deli
Branko Oblak (drugi z desne)  je v svoji karieri igral tudi za kultni Bayern. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vse najboljše, legenda!

Slovenija se pripravlja na Euro 2024, to bo prvo veliko tekmovanje po dolgih 14 letih, na katerem bo sodelovala tudi naša država. Da bo v času bitk v Nemčiji pesti za slovensko reprezentanco držal tudi Branko Oblak, ni dvoma. A legendarni Ljubljančan ima že danes razlog za veselje: eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov praznuje svoj 77. rojstni dan!

Branko Oblak je eno najbolj prepoznavnih imen v zgodovini slovenskega nogometa. Rojen 27. maja 1947 v Ljubljani, je svojo nogometno pot začel v mladinskih selekcijah Olimpije, kjer je hitro pokazal svoj talent in nogometne veščine. Njegova vsestranskost, tehnične sposobnosti in taktična inteligenca so ga kmalu pripeljale do članske ekipe.

Za Olimpijo je Branko Oblak odigral 218 tekem in zabil 45 golov, nato pa leta 1973 odšel v Split, kjer si je nadel dres kultnega Hajduka. Na Poljudu je igral dve leti, nato pa odšel v Nemčijo, kjer je nastopal za Schalke in Bayern.

Poleg uspešne klubske kariere je Branko Oblak pustil pomemben pečat tudi v jugoslovanski reprezentanci. Nastopil je na svetovnem prvenstvu leta 1974 v Zahodni Nemčiji, kjer je bil eden izmed ključnih igralcev reprezentance. Njegova prepoznavna sposobnost nadzora igre in distribucije žoge je bila cenjena tako med soigralci kot nasprotniki.

Po koncu igralske kariere se je Branko Oblak podal v trenerske vode. Vodil je več klubov, vključno z Olimpijo, in bil selektor slovenske reprezentance med leti 2004 in 2006. Njegovo trenersko znanje in izkušnje so bile ključnega pomena za razvoj mladih slovenskih talentov.

Branko Oblak ni le nogometna ikona zaradi svojih dosežkov na igrišču, temveč tudi zaradi svojega vpliva na razvoj nogometa v Sloveniji. Njegova zavezanost športu, vztrajnost in predanost so navdih za mnoge mlade nogometaše. Kot igralec in trener je pokazal, da lahko tudi iz majhne države pridejo veliki nogometni talenti, ki lahko blestijo na svetovnem odru.

Toda kaj Branko Oblak počne danes? Novopečeni 77-letnik se je v zadnjem obdobju skorajda povsem umaknil iz javnosti. Zadnjo funkcijo v nogometu je imel v sezoni 2009/10, ko je treniral Olimpijo in ponudil tudi prvoligaški debi danes enemu najboljših vratarjev na svetu Janu Oblaku, s katerim nista v sorodu. Po slovesu od zeleno-belih se je posvetil umirjenemu družinskemu življenju in danes se le še redkokdaj pojavi v javnosti. Vse najboljše, legenda!