September je mesec športa: 10 odstotkov Slovencev se sploh ne giba, najbolj aktivni študenti

September je mesec športa: 10 odstotkov Slovencev se sploh ne giba, najbolj aktivni študenti (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 9. 2020

September je mesec športa, 23. 9. pa posebej praznujemo tudi dan slovenskega športa. Upamo, da si boste v tem mesecu vzeli vsaj nekaj časa za športne aktivnosti, hkrati pa postrežemo s podatki o gibanju Slovencev. 

Slovenci se radi pohvalimo, da obožujemo gore, smo veliko v naravi in imamo čudovite naravne danosti. Kako pa to prenašamo v resničnost?

Sodobni način življenja prinaša veliko vsakodnevnih stresnih situacij, vpeti smo v vedno hitrejši tempo življenja, tako pa nam zmanjka časa za aktiven in zdrav življenjski slog.

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje in ne deluje pravilno, če mu ga primanjkuje. Pol ure telesne vadbe pet ali več dni na teden preprečuje razvoj:

  • debelosti,
  • bolezni srca in ožilja,
  • presnovnih motenj,
  • rakavih bolezni,
  • depresije,
  • anksioznosti in
  • nespečnosti ter zavira procese staranja.

Redno gibanje je največ, kar lahko danes storite zase. Po raziskavah je vsaj enkrat tedensko fizično dejavnih 75 odstotkov prebivalcev, medtem ko se jih 10 odstotkov s športom sploh ne ukvarja.

Telesna neaktivnost je globalni problem. Več kot četrtina odraslih na svetu se danes giba premalo. Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj bi se človek gibal vsaj 150 minut na teden oz. 75 minut, če bi bilo gibanje intenzivno. To je minimum aktivnosti, ki bi morala postati rutina vsakega.

Gibanje pa ni le šport; hitra hoja, igranje, pospravljanje, ples, hoja po stopnicah, vse to poskrbi za boljše počutje in izgubo kalorij. Mnoge takšne dejavnosti so za zdravje zelo koristne, včasih se jih celo niti ne zavedamo.

Gibanje je univerzalna rešitev za mnogo zdravstvenih težav sodobne družbe, obenem pa nam daje tudi priložnost za sklepanje novih prijateljstev, vzdrževanje socialne mreže in interakcijo z ljudmi vseh starosti ter zmanjšuje občutek osamljenosti in družbene izključenosti. 

Avtorica: Anita Volčanjšek