Dobre zgodbe: Tracy Edwards - skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta

Dobre zgodbe: Tracy Edwards - skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta (foto: profimedia) profimedia
10. 6. 2020

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta. Preberite več o Tracy, regati Whitbread Round the World Race.

Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo …

A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.

Tracy Edwards: "To pripada vsem ženskam na svetu."
kino dvor

»Projekta sem se lotila zaradi povsem sebičnih razlogov. Moja strast je navigacija in vedela sem, da na vsem svetu ni moške posadke, ki bi sprejela žensko navigatorko. Nisem se imela za feministko – če sem čisto iskrena, nisem niti vedela, kaj to pomeni. Vedela sem le tisto, kar so mi povedali moški prijatelji: da so feministke pošastne, obupne babure, grozljive, odvratne ženske. In pri triindvajsetih, štiriindvajsetih nisem hotela veljati za takšno.

Kasneje, med tekmo, pa sem začela opažati, da se je vsakič, ko smo kaj dosegle, pred nami pojavilo še več ovir ali pa nas ljudje še vedno niso jemali resno, zato sem si mislila: ‘Kar počnemo, je veliko večje od mene in veliko večje od Maiden. To pripada vsem ženskam na svetu.’ Zavedla sem se, da bijem bitko, in se odločila, da jo vzamem resno. Spoznala sem, da če biti feministka pomeni zavzemati se za enakost in pravičnost, potem sem feministka tudi sama.«

Regata Whitbread - dirka okoli sveta
profimedia


Prestižna regata Whitbread Round the World Race je eden najzahtevnejših in najrazburljivejših jadralskih dogodkov na svetu, odvije pa se vsaka tri leta. Prvič so jo organizirali leta 1973, leta 2001 pa so jo preimenovali v Volvo Ocean Race. Profesionalne ekipe jadralcev več kot devet mesecev dan in noč premagujejo najnevarnejša morja ter skupno preplujejo več kot 39.000 navtičnih milj.

Leta 1989 so organizatorji tekmovalcem, ki so to želeli, prvič priskrbeli kamere. Tako so nastali posnetki z barke Maiden, ki jih je režiser Alex Holmes dve leti iskal po vsem svetu. V zadnjih letih imajo posadke na krovu tudi reporterja, ki poroča o dogajanju na palubi, tako da lahko nečloveške napore tekmovalcev gledalci spremljamo iz domačega naslanjača.

Tracy 31 let kasneje
profimedia

Tracy je leta 2014 odpotovala na Sejšele, od koder so ji sporočili, da njena ljubljena Maiden hitro propada. Tega ni želela dopustiti, takoj je poklicala svojega nekdanjega menedžerja, ki je ravno odhajal v pokoj in ga spravila v akcijo. Njena želja je bila, da ponovno zbere staro posadko in da skupaj odpotujejo okoli sveta, predvsem za spodbudo ženskam po vsem svetu. To bi bil popoln zaključek neke zgodbe. Punce so res krenile na pot, a je morala kmalu na popravilo, a projekt še vedno traja. Po koncu plovbe bo jadrnica na ogled v britanskem pomorskem muzeju - British maritime museums.

Zasebno življenje

No Tracy pa ima za seboj tudi turbulentno zasebno življenje, saj se je dvakrat ločila, bankrotirala in postala mama samohranilka. Njena hčerka Mack, 20 let, se večkrat pošali, da je Maiden mamina prvorojenka in da niti slučajno ni edinka. Zdaj Tracy dela kot motivacijska govorka, skupaj z igralcem ragbija Willom Carlingom. Njen energija je še vedno neverjetna in menda so njeni motivacijski govori pravi navdih predvsem mladim puncam.

Preberite še: Muzeji za vse ljubitelje morja, ladij in potovanj