14 razlogov, zakaj je nordijska hoja s palicami bolj učinkovita kot brez (Video s tehniko!)

14 razlogov, zakaj je nordijska hoja s palicami bolj učinkovita kot brez (Video s tehniko!) (foto: profimedia) profimedia
6. 10. 2020

Nordijska hoja je ena najbolj zdravih in naravnih aktivnosti. Za razliko od navadne hoje in pohodništva pri nordijski hoji uporabljamo večino mišičnih skupin, kar pomeni, da ima vadba bolj celosten in zdrav učinek na telo: koraki so daljši, viden je odriv s palicami z bolj vzravnano držo. Poraba energije (kalorij) pri nordijski hoji je do 30 % večja kot pri običajni hoji!

1. V gibanje je vključeno celotno telo. Največji adut nordijske hoje je dodatna obremenitev zgornjega dela telesa, tako da so aktivne skoraj vse mišice – 90 odstotkov.

2. Zaradi vključenosti vseh mišic v gibanje je aktivnost lahkotna in zelo pozitivno vpliva na srčno-žilni in dihalni sistem. Pri takem gibanju zaznamo povečan razvoj kapilar po vsem telesu.

3. Pri gibanju ni sunkovitih gibov, zato je možnost za poškodbe zelo majhna.

4. Izboljša se vzorec hoje, saj koraki postanejo aktivnejši in daljši, nihanje rok izrazitejše – vse to pa vodi k bolj pokončni drži.

5. Izboljša se splošno počutje (več energije in življenjske moči), saj se v naravi najlažje odklopimo od vsakdana in se sprostimo ter premagamo utrujenost, jezo, razdražljivost ...

6.  Je ena najboljših aktivnosti za ohranjanje telesne pripravljenosti, še posebej vzdržljivosti, moči, gibljivosti, ravnotežja in koordinacije.

7. Je poceni.

8. Poraba kalorij se v primerjavi s klasično hojo poveča za 20 do 40 odstotkov.

9. Srčni utrip je do 20 udarcev na minuto višji.

10. Poraba kisika je večja za 25 odstotkov.

11. Zmanjšuje ali odpravlja bolečine v vratu, ramenih ter križu.

12. Poveča se gibljivost hrbtenice in zgornjega dela trupa.

13. Razbremenjuje obremenitve skočnega in kolenskega sklepa, kolka in hrbtenice za približno 25 odstotkov.

14. Učvrsti mišice nog in zadnjice, prsne, trebušne in hrbtne mišice.