15 minut hitre hoje za več energije

15 minut hitre hoje za več energije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 3. 2018

Če se težko uprete sladkim pregreham in še težje spravite v fitnes, kjer se morate za vsako naslednjo napravo prerivati med prepotenimi telesi, predlagamo odličen kardio trening na prostem - hitra hoja.

15 minut gibanja, pokurjene kalorije in boljša volja

Hoja je res tako preprosta oblika rekreacije, da pristoji vsem življenjskim stilom, hkrati pa ima tudi ogromno pozitivnih učinkov na zdravje.

Preberite: Prednosti hoje

Poleg tega boste s hojo porabili kar nekaj kalorij (v eni uri povprečen človek porabi nekje od 330 do 420 kalorij, s hitro hojo nekaj več), učvrstili mišice, izboljšali kondicijo in telo napolnili z novo energijo.

Za več energije in dobre volje naredite naslednji trening:
  • Pričnite z lahkotno hojo - 3 minute hodite počasi. Nato naredite kratek premor, ki ga izkoristite za 1 minutno dinamično ogrevanje.
  • Naslednji 2 minuti hodite z nekoliko hitrejšim tempom.
  • Pri hoji ves čas pazite na držo in uporabljajte roke. Vaša drža naj ne bo prisiljena in z rokami ob telesu. Osredotočite se tudi na trebušne mišice in mišice nog.
  • Po dveh minutah hitrejše hoje močno pospešite. Tako hodite 5 minut.
  • Po 5 minutah tempo zopet nekoliko upočasnite in v slednjem nadaljujte 3 minute.

In še minuta raztezanja za konec: stojte vzravnano, desna noga je spredaj, leva zadaj, stopala so ravno na tleh in prsti usmerjeni naravnost. Pokrčite desno koleno, levo mora ostati vzravnano. Med raztezanjem morate v mečih leve noge čutiti napetost. Položaj zadržite 30 sekund, nato zamenjajte nogi in ponovite vajo.

Poskusite še ta trening: Oblikujte in okrepite telo v 4 tednih

Brez izgovorov

Izkoristite vikend in se odpravite v naravo ter preizkusite trening hoje.

Mi pa dodajamo še nekaj idej za izlete: