5 higienskih nasvetov za občutek svežine na večdnevnem pohodu

5 higienskih nasvetov za občutek svežine na večdnevnem pohodu (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2017

Večdnevno planinarjenje in prenočevanje v šotoru se sliši enkratno ter je odličen način, da pobegnete pred realnim svetom vsaj za nekaj časa. Ker v gozdu žal ne boste našli kopalne kadi in bo umivalnik nadomestila rekla, je tu nekaj preprostih nasvetov za higieno med potovanjem.

Ne glede na to, kako navdušeni ste nad mislijo, da za nekaj dni le z nahrbtnikom odpotujete v naravo, lahko zanemarjanje osebne higiene negativno vpliva na vaše zdravje. Poskrbite vsaj za tisto osnovno, da preprečite vnetja in druge nevšečnosti.

Vzemite več parov spodnjega perila in nogavic

Če radi potujete z malo prtljage, ker vas pri hoji le ovira, morda ne vzamete svežega spodnjega perila za vsak dan, vendar si ga zamenjajte vsaj vsak drugi dan. Ne nosite vlažnih, prepotenih spodnjih hlač po več ur skupaj, saj tvegate vnetje mehurja in veliko drugih nevšečnosti. Izogibajte se bombažnega perila, ki vpija mokroto in v ta namen raje uporabite sintetične materiale. Verjetno ni treba poudarjati, da redna menjava spodnjega perila velja tudi za moške.

Pranje in sušenje oblačil

Če se odpravljate na več tedensko hojo v toplem vremenu, je pranje priporočljivo, saj tako s seboj lahko vzamete manj stvari, ki jih večkrat uporabite. Bodite prepričani, da se bodo oblačila lahko posušila (odpade torej deževno in mrzlo vreme). Če je na voljo reka ali jezero, si vzemite čas za pranje najnujnejših stvari: nogavic, spodnjega perila, športne majice. Potopite jih v vodo in podrgnite, še bolje pa je, če vodo zajamete s posodo in perilo perete v njej. Uporabite malce biorazgradljivega mila. Potem ga posušite na skalah ali drevesnih vejah..

Umivanje intimnih delov

Vodo izkoristite tudi za umivanje intimnih predelov, da preprečite zdravstvene težave. Kadar se umivate v rekah in tekočih vodah, uporabite malo okolju prijaznega mila, a ne pretiravajte. V jezeru in drugih stoječih vodah, pa ga ne uporabljajte, saj boste onesnažili okolje. Ne umivajte se niti v plitkih vodah, ker bacili iz vašega telesa niso ravno prijazni okolju.

Pranje las

To je bolj »luksuz« za boljši občutek kot nujen higienski opravek. Zakaj pa ne, če se že ravno umivate? Lasje res ne bodo tako mehki in dišeči, kot če bi jih oprali s šamponom, a vseeno bolje kot prepotena mastna frizura, kajne?

Razkužilo

Med potovanjem z lahkoto pozabite na manjše stvari kot je umivanje rok. S seboj vzemite dovolj razkužila, ki naj nadomesti pranje rok z milom pred kuhanjem in po opravljanju male ter velike potrebe. Tako ne boste prenesli bakterij iz rok v hrano in na druge predmete.

Preberite tudi: