7 idej za čudovite izlete in pohode po Sloveniji

7. 5. 2023
Deli
7 idej za čudovite izlete in pohode po Sloveniji (foto: Profimedia)
Profimedia

Sami ali z družbo. Izkoristite vsako priložnost in se odpravite v naravo iskat čudovite razglede ter napolnite baterije. Tu je 7 odličnih idej za izlete in pohode po Sloveniji.

IDEJA ŠT. 1

Ratitovec

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine, in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 m in Altemaverja 1672 m. Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja Krekova koča (1642 m).

Do vrha boste potrebovali približno 1 uro in 30 minut.

Preverite, kako do tja: Ratitovec.

IDEJA ŠT. 2

Jezersko

Jezersko ponuja možnosti za lahkotne sprehajalce, zahtevne in manj zahtevne planince ali kolesarje.

Odpravite se do Zgornjega Jezerskega, Planšarskega jezera in do gorniškega centra Dava Karničarja. Jezersko je tudi priljubljeno izhodišče za najvišje vrhove in dvatisočake Kamniških Alpah kot so: Grintovec, Skuta, Kočna, Velika Baba ...

Več informacij najdete na povezavi Jezersko.

IDEJA ŠT. 3

Do stolpa ljubezni na Žusmu

Krožno pot boste prehodili v dobrih treh urah. To bo prijeten sprehod, ki vas bo nagradil s prelepim razgledom.

Pot vodi prek travnikov in prek reke Voglajne, skozi kostanjev gozd na Veliki Špiček, najvišji točki Žusma, kjer stoji stolp ljubezni, 25,90 metra visok razgledni stolp.

Najprej pa se bo potrebno zapeljati do Javorja (JV od Šentjurja), kjer so pri kmetiji Žurej nameščene prve smerne table.

Kako do tja, preverite na povezavi Stolp ljubezni na Žusmu.

IDEJA ŠT. 4

Polzela, sprehod na Oljko in skok v Snežno jamo

Med Polzelo in Snežno jamo se za navdušenca nad zgornjo Savinjsko dolino najde marsikaj.

Polzela ponuja grad, v njeni okolici so domačija pesnice in častne občanke Neže Maurer, samostan Novi klošter, dvorec Šenek in hrib Vimperk. Gora Oljka pa je več kot prijetna sprehajalna pot. Vredna ogleda je tudi Snežna jama.

Za več skočite na Izlet do Polzele in Snežne jame

IDEJA ŠT. 5

Po poti dveh slapov

Okolica Višnje Gore na svojih gozdnatih pobočjih skriva dva slapova. Enega lahko občudujete na izviru potoka Višnjica, drugega na izviru Kosce. Lepoto obeh pa lahko ocenite, če se odpravite po pešpoti Pot dveh slapov.

Pot se začne na železniški postaji Višnja Gora. Podroben opis najdete na povezavi Po poti dveh slapov.

IDEJA ŠT. 6

Na Vinarium Lendava

Izlet, ki ga začnete s prekrasnim razgledom. Za to pa se bo treba povzpeti na 53,5 metra visok stolp, ki ponosno stoji v Lendavskih Goricah. Prekrasen razgled z vrha seže na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. 

Do stolpa se seveda lahko odpravite kar peš in mimogrede raziščete še okolico.

Podrobnejši opis najdete na povezavi Izlet, ki ga začnete s prekrasnim razgledom.

IDEJA ŠT. 7

Zelenci

Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, je zapisal: »Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.« Ko se boste sprehodili do smaragdno zelenega jezera, se boste verjetno strinjali z njim.

Naravni rezervat Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren, ob cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam. Rezervat, ki je življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin, obsega 14 hektarjev. Do smaragdno zelenega jezera, v katerem na dan vre Sava Dolinka, in po močvirnati okolici s čudovitim razgledom pa se lahko brez škode za naravo sprehodite po posebni leseni brvi.

Preverite, kako do tja na povezavi Zelenci – nepozabno zeleno doživetje

Opomba: do dne, ko se boste podali na izlet, se lahko marsikaj spremeni. Zato pred odhodom načrtujte, poiščite dodatne informacije, pokličite informacijski center ... 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ