8 razlogov za sprehod okoli Blejskega jezera in legenda o njegovem nastanku

8 razlogov za sprehod okoli Blejskega jezera in legenda o njegovem nastanku (foto: DDD) DDD
26. 10. 2019

Bled je vedno lep, še najbolj se nam lahko zameri med poletnim obleganjem turistom z vseh koncev in krajev sveta. A jim ne gre zameriti, Blejsko jezero s svojim otočkom je res nekaj edinstvenega. 

V teh lepih jesenskih dneh vam predlagamo sprehod ali lahkoten tek okoli jezera – na novo se boste zaljubili v ta čudež narave. Za spodbudo, da sedete v avto in se odpeljete na Bled, smo zbrali še 8 razlogov, ki se jim ne boste mogli upreti, poleg vsega pa smo zapisali legendo o nastanku jezera. 

1. Res je lepo!

Tudi če ste bili na Bledu že stokrat, morate priznati, da vas vedno znova osupne. Jeseni je Bled še posebno lep in odet v res čarobne barve, ki jih lahko pričara le narava. Predlagamo jutranji sprehod, ko boste na poti okoli jezera srečali le osamljene sprehajalce in tekače ter seveda kakšno skupino zelo prijaznih turistov iz Azije.

2. Kratek, a svež sprehod

Okoli jezera je dobrih 5 kilometrov (ali 6 slabih) zato vam vse skupaj ne bo predstavljalo kakšnega večjega napora. In ker ni naporno, lahko le uživate in dihate svež, gorenjski zrak.

3. Kratek, a pester tek

Če ste bolj športno razpoloženi, pojdite na tek okoli jezera – zagotovo vam ne bo dolgčas, saj je narava čudovita. Proga je ravno prav dolga, da slabo pripravljeni tekači ne boste izpustili duše.

4. Blejski grad

Če imate voljo in čas, mimogrede skočite še na Blejski grad, ki se dviga 130 m nad ledeniškim jezerom. Pot vam bo vzela le 15 minut, razgled pa je čudovit. Saj veste – za zdravo in vitko telo morate enkrat na dan dvigniti tudi srčni utrip, zato je obisk gradu popoln ovinek na poti okoli jezera. 

Namig: Muzej v baročnem delu grajske stavbe obiskovalce popelje skozi razgibano zgodovino Bleda od prvih naseljencev dalje. Oprema gradu ilustrira bivalno kulturo v različnih obdobjih.

5. Kremna rezina

Okoli jezera je vredno iti le zato, da potem z mirno vestjo pojemo slastno kremno rezino z dolgoletno tradicijo. No zdaj lahko po poti kupite tudi slastne marone

6. Otok

Pot okoli jezera vam nudi pogled na blejski otok iz vseh strani, in če ne drugega, lahko objavite nekaj čudovitih fotografij na Facebooku ali Instagramu. Če imate čas in denar, se odpeljite s pletno na otok, posebno otroci bodo navdušeni.

7. Kava

Ob koncu poti si privoščite še kavo, seveda ob kremni rezini, in samo uživajte. Glejte jezero, uživajte in dajte za nekaj minut možgane na pašo.

8. Turist za en dan

Tudi med tednom ali vikendom je kdaj fino biti turist, pa čeprav za en dan. Bled je najboljši kraj, da se spomnimo, v kako lepi državi v resnici živimo, naslednji vikend pa jo lahko mahnete kam drugam - na primer v Kostanjevico na Krki ali pa Piran. Bodite turist za en dan. 

Legenda o nastanku Blejskega jezera
Kjer danes leži Blejsko jezero, nekoč ni bilo vode, ampak travnata dolina, sredi katere je stal hribček s skalo, ob kateri so ponoči plesale gorske vile. V dolini so pastirji pasli svoje ovce, ki so mulile travo v okolici vilinske skale. Vile so pastirje prosile, da njihovo plesišče ogradijo, da ne bo brez mehke trave. Pastirji prošnje niso upoštevali in nekega dne si je najmlajša in najlepša vila zato med plesom zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in jo zalili. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera, na katerem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, nam je ostalo lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami. To je danes Blejsko jezero.

L.T.

Preberite še: Kratki dnevi kratki izleti: Kaj vse morate vedeti o Šmarni gori? ali Zakaj je rašica res špica?