Česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju

Česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2021

Se vam zdi, da ste izgoreli, nervozni ali preprosto pod stresom? Nadenite si pohodniške čevlje. Morda je prav poživljajoča hoja v bližnjem gozdu to, kar potrebujete. Še prej pa preverite, zakaj je to pravzaprav odlična ideja.

Torej, česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju ...
1. Hoja prebuja ustvarjalnost

Pozabite na kofein. Raziskave kažejo, da preživljanje časa v naravi za kar 50 % poveča sposobnost ohranjanja pozornosti in veščine za ustvarjalno reševanje težav.

Avtorji študije so poudarili tudi, da je odklop od tehnologije prav toliko vplival na rezultate kot preživljanje časa v naravi.

2. Izjemna forma

Med hojo vaše telo dela prav toliko kot možgani. Poleg tega lahko v samo eni uri intenzivne hoje pokurite krepko čez 2000 kJ (500 kalorij), odvisno od naklona klanca in teže bremena, ki ga prenašate na hrbtu.

3. Redno pohodništvo tudi znižuje krvni tlak in raven sladkorja

Hoja pripomore k zniževanju ravni holesterola, učinkovita pa je tudi pri zmanjševanju oziroma nadzorovanju sladkorja v krvi.

Z gibanjem se poviša srčni utrip in pospeši dihanje. Takrat mišice porabljajo glukozo, sladkor v krvi, preostanek pa jo v obliki glikogena - energijske zaloge - shrani v mišicah. Ko nivo glukoze pade, se izločanje inzulina ustavi. Izboljša se toleranca na glukozo.

4. Pohodniki so srečnejši

Hoja je lahko dodatna terapija predvsem pri ljudeh s hudo depresijo, pravijo raziskave. Lahko jih celo spodbudi k aktivnejšemu življenjskemu slogu.

Za tiste, ki ne trpijo za depresijo, ima hoja prav tako svoje prednosti. Preživljanje časa v naravi, stran od vsakodnevnih opravil in tehnologije, ljudem omogoča, da se med seboj in z naravo povežejo, kar pa jim prinaša mir in dobro počutje.

5. Hoja zdravi

Nekatere raziskave pravijo, da pozitiven učinek hoje presega vpliv na kardiovaskularno zdravje; pri okrevanju naj bi pomagala tudi pacientom z rakom.

V študiji, objavljeni v reviji International Journal of Sports Medicine, so raziskovalci merili oksidativni stres (za katerega so menili, da igra vlogo pri začetnem razvoju, napredovanju in ponovitvi raka) pri ženskah z rakom na dojkah in moških z rakom na prostati (v obdobju pred hojo in po njej). Ugotovili so, da hoja na daljše razdalje lahko izboljša oksidativno zmožnost v krvi onkoloških bolnikov, kar pripomore v boju z boleznijo.

Ste pripravljeni na pokanje vej pod nogami, sončne žarke in pogled na svet z višje perspektive?

Začnete lahko tu:
Ali pa preverite: