Dan v naravi: Zajamniki nad Pokljuko in Slemenova špička nad Vršičem - izleta, za družine in srednje zagnane pohodnike

Dan v naravi: Zajamniki nad Pokljuko in Slemenova špička nad Vršičem -  izleta, za družine in srednje zagnane pohodnike (foto: DDD) DDD
10. 7. 2021

Mika vas izlet v naravo, radi bi osvojili kakšen vrh, ampak ne ljubi se vam preveč mučiti? Razmišljate, da bi s seboj vzeli tudi manjše otroke ali najstnike, ki se jim posebno ne ljubi hoditi? Za vas imamo dva odlična predloga, ki vas bosta zaradi naravnih lepot in čudovitih razgledov navdušila še za druge izlete v slovenske gore.

Zajamniki - pravljična planšarska planina nad Pokljuko
DDD

Planina Zajamniki je planšarska planina, ki se nahaja na skrajnem južnem robu planote Pokljuke.  Planina je znana po lepi in razpotegnjeni ulici s pastirskimi stani, prav tako ponuja čudovit razgled na Julijske Alpe s Triglavom in delom Bohinjskega jezera. Za najlepši razgled se splača povzpeti do čisto zadnje pastirske koče, ki je tudi nekoliko dvignjena nad ostale.

DDD
DDD

Poleti se tu pasejo krave in v pastirskih kočah se da kupiti sveže kislo mleko, sir, skuto in druge planinske dobrote. Dostop do Zajamnikov je relativno lahek sej se ne vzpenjate in spuščate prav dosti. Najbolje je pustiti avto na Rudnem polju pri biatlonskem centru. Od tu do Zajamnikov boste potrebovali približno uro in 20 minut zelo zmerne hoje. Na Pokljuki sta zagotovo vredni obiska vsaj še dve planini Uskokovica in Javornik.

Slemenova špica (Sleme)– imenitna razgledna točkav Julijcih
DDD
Mojstrovka ima tri vrhove: Mala Mojstrovka, 2332 m, Velika Mojstrovka, 2366 m in Zadnja Mojstrovka, 2354 m

Slemenova špica ali tudi Sleme je 1911 metrov visok vrh v Julijskih Alpah. Vrh Slemenove špice raste iznad planote Sleme pod severno »steno« Mojstrovke,  v Tamar in Malo Pišnico pa pada v strmih pobočjih.

DDD
Markantni Jalovec je z 2645 metri višine šesti najvišji vrh v Sloveniji.
DDD
Zaradi svoje edinstvene panorame, ki jo posebno krasi drzno oblikovani Jalovec, slovi področje Slemena kot eno najimenitnejših in najlepših razgledišč slovenskega alpskega sveta. Znano je še po svojih jezercih, ki pa v poletnih mesecih presahnejo. V senci starih viharniških macesnov so na tem področju posneli tudi kadre filma Kekec (iz leta 1951)..

Najlažji in najhitrejši dostop je iz gorskega prelaza Vršič.

DDD

Do Slemenove špice po dobro označeni poti potrebujete približno 1 uro in 30 minut in v tem času se boste vzdignili za 300 metrov. Iz doma v Tamarju boste potrebovali 2 uri in pol (803 metre višinske razlike), od jezera Jasna v Kranjski gori pa je dolge 3 ure in tri četrt (1081 metrov višinske razlike).